Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС такса: Преко бројила или не, мора да се плати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2015.

Извор: Б92

РТС такса: Преко бројила или не, мора да се плати

Управни одбор РТС завршава последње разговоре са кандидатима за програмске уреднике, док се истовремено сређује база оних који ће од јануара плаћати таксу.

 

Такса би требало да износи 500 динара месечно, али још се не зна да ли ће наплату поново вршити ЕПС.

Закон дозвољава максимално 500 динара, на колико су РТС и РТВ поставили износ таксе која се наплаћује од јануара.

"Оставили смо отворено да можемо до краја године да расправљамо поново о томе. Само постоји могућност или да такса остане иста или да се смањи", каже Зоран Поповић, председник УО РТС-а.

Наплата таксе од 500 динара, баш као и некадашња претплата, биће везана за електрична бројила. Каква је онда уопште разлика између нове таксе и укинуте претплате?

"Претплата има елемент добровољности, а такса не. Друга важна ствар јесте да је закључено да се онај модел у којем смо раније имали посредника када је била претплата у питању, није показао довољно добрим", објашњава Саша Мирковић, државни секретар Министарства информисања.

Међутим, у јавном сервису сматрају да нису спремни за самосталну наплату без посредника.

"Нормално да ћемо ступити и у контакт са ЕДБ-ом, да ћемо ступити у контакт, иако смо у сталном контакту са Владом. да видимо да ли има шансе да се нешто у закону измени", додаје Зоран Поповић, председник УО РТС-а.

ЕПС се за сада не осећа обавезним да и даље ради део посла за РТС.

"Привредном друштву ЕПС Снабдевање није упућен захтев за увођење РТС таксе уз рачуне за утрошену електричну енергију, а тренутно нема ни законске обавезе за увођење те ставке", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Пред укидање претплату је плаћала само трећина грађана. Питање је да ли би таксу плаћало више.

У новинарским удружењима кажу да би РТС за новац који буде директно добијао од грађана требало пре свега да постави високе стандарде за остале медије у земљи.

"У земљи у којој су таблоиди и таблоидно новинараство постали доминнатни, јавни сервис има заиста огроман значај. и од јавног сервиса се очекује да се супротстави таквом виду. Ми увек очекујемо да се то деси", наводи Драган Јањић из НУНС-а.

"Уколико та претплата буде одговарајућа, да РТС има капацитете, има услове, могуће је да производи најбољи програм не само у нашој земљи него и у региону. ето то ја могу да гарантујем", наглашава Зоран Поповић, председник УО РТС-а.

Ко ће грађанима наплаћивати таксу за јавни сервис још није решено, оно што је, међутим, сигурно јесте да на адресе потрошача струје до краја године стиже 12 уплатница на по максимално 500 динара.

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

26.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 04:04

Sramna odluka upravnog odbora rts

Pored vise odlicnih novinara koji su odbijeni, upravni odbor bira Jasminu Zec, muz.urednicu za v.d. glavnog urednika Drugog programa Radio Beograda. Voli samo stranu klasiku i to nepoznate autore o kojima cita tekstove iz starih stud.knjiga.Zasto ste ponizili toliko novinare Radio Beograda?Da im bude urednik neko ciji je posao ,ipak, iza novinarskog.Ili ce da se ceo program da Jasmini Zec iza koje stoji Ana Kotevska i njen muz Diklic, jedan od vlasnika Bete.Muzicka Beta?

Одговори
суб

22.08.

2015.

Niš nije bakšiš [нерегистровани] у 18:26

DISKRIMINACIJA

Novosadjani će plaćati taksu 150 dinara za RTS i 350 dinara za svoj regionalni javni servis RTV. Nišlije, Kragujevčani,Leskovčani, Piroćanci, Kraljevčani, Pazarci treba da plaćaju 500 dinara RTS da gledaju novosadski dnevnik i beogradsku hroniku a nemaju pravo na regionalne javne servise. Zašto nas diskriminišete i derete? Mi treba da plaćamo taksu za RTS kao i žitelji Vojvodine 150 dinara i ni paru preko toga!
Medijska koalicija je sve ovo zamrsila a sada se očekuje da mudri Saša Mirković kao državni sekretar i bivši čelnik Medijske koalicije razmrsi. Možda bi trebalo da predložite uvodjenje takse i za medijske udruženja, asocijacije. BRUKA!

Одговори
пет

21.08.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:48

Sta je pretplata


Nije tacno da "Pretplata ima element dobrovoljnosti", kao sto objašnjava Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva informisanja.

Tacno je da se "pretplata" ("subscription"), u Medjunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), opisuje kao komercijalni odnos između pretplatnika i pruzaoca usluge.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси