Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и ДНКИМ за нестале колеге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2015.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Данас 17 година од отмице новинара Радио Приштина

УНС и ДНКИМ за нестале колеге

Данас се навршава 17 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића код Ораховца, подсећа Удружење новинара Србије (УНС), чији ће представници, заједно са Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) обићи обележје посвећено несталим колегама. Славуј и Перeнић су нестали на месту између Велике Хоче и Зочишта, односно ту су последњи пут виђени.

 

На том месту подигнутo је спомен обележје на коме и на српском и албанском језику пише - Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их.

УНС и ДНКиМ поново ће затражити да надлежне институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије и Суд за ратне злочине на КиМ који треба да буде основан, покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну истраге и појединце да проговоре о злочинима над новинарима, саопштено је јуче.

Како се подсећа, Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилач ке војске Косова.

Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Спомен обележје несталим колегама које ће УНС и ДНКиМ обићи постављено је четврти пут крајем маја ове године.

Обележје је до сада три пута рушено, а одговорни никада нису пронађени. 

Нерасветљене отмице и убиства

УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара и медијских радника на КиМ - Љубомир Кнежевић, Александар Симовић, (део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца), Марјан Мелонаши, Момир Стокућа, Миле Буљевић. Међу убијеним новинарима на КиМ су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

Ајети је убијен код села Бресалце на истоку Косова.

На њега је у селу надомак Гњилана пуцано из возила у покрету“, наводи се у саопштењу.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси