Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одобрен је новац за супервештачење о смрти новинарке Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2015.

Аутор: Мома Илић Извор: Наше новине

Одобрен је новац за супервештачење о смрти новинарке Даде Вујасиновић

Државно веће тужилаца одобрило је доделу новца за супервештачење доказа у Холандији у случају смрти новинарке Даде Вујасиновић, сазнају Наше новине.

 

Тиме је отклоњена препрека да се материјални докази, међу којима су посебно значајни филцани чепови извађени из тела новинарке, пушка и фотеље с траговима крви, доставе Националном форезничком институту у Хагу.

Према неким проценама за овај посао требало је обезбедити више од 30.000 евра. Од холандских стручњака се очекује да помогну коначном разрешењу 20годишње енигме која се своди на кључно питање: Да ли је Дада Вујасиновић убијена или је дигла руку на себе?

Преведени списи

На предмету о смрти новинарке ради Више јавно тужилаштво у Београду и у сарадњи с овим органом гоњења преведени су неопходни списи из досијеа и послати у Национални форезнички институт.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану на Новом Београду, а у обдукционом записнику је остало забележено да је умрла дан раније. Према тадашњој званичној верзији, новинарка је извршила самоубиство, пуцајући себи у груди из ловачке пушке. Дадина породица није поверовала у овакво објашњење трагичног догађаја, а разлоге за сумњу пружили су невероватни пропусти служби које су радиле на расветљавању случаја.

Између осталог, увиђај је обављен без присуства дежурног истражног судије, а полиција је догађај сама оквалификовала као суицид, иако на то није имала право. Поред тога, нису узети отисци с ловачке пушке којом је извршено наводно самоубиство, а не постоји ни записник о однетим доказима који су се налазили у стану.

Где су нестали докази?

Што је још чудније, дуго се није знало где су нестали тако битни докази, као што је одећа у којој је Дада била када је нађена мртва, као и оловна сачма извађена из њеног тела током обдукције. Из полиције су упорно понављали да су докази вероватно изгубљени, односно нестали током НАТО бомбардовања, све док Комисија за истраживање убиства новинара није затражила додатну проверу.

Тада се испоставило да је кеса, у којој су чуване оловне куглице извађене из тела новинарке, све време била у ормару полицијског инспектора који је радио на предмету и који је у међувремену преминуо. Сумњајући од самог почетка у званичну верзију, породица новинарке се обратила приватном балистичару Зорану Јовановићу и затражила да обави вештачење.

Јовановић је утврдио да су на фотељи, на којој је Дада пронадена мртва, остали трагови две крвне групе, што указује јасно на могућност је поред новинарке, у време њене смрти у стану била још нека особа. Ова чињеница достављена је надлежним органима крајем 1994. године, али налаз вештака није уважен. Четири године касније уследило је још једно вештачење, које је обавио балистичар Владимир Костић.

У свом налазу он је навео да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа. То је уздрмало тврдње о самоубиству јер би њихово прихватање значило да је новинарка у себе пуцала два пута. Тек после тога, тачније јануара 2009. године, тадашње београдско Окружно јавно тужилаштво покренуло је преткривични поступак и случај више није водило као самоубиство. Стручњаци кажу да су поменути чепови изузетно важни докази и да њихово супервештачење највише може да допринесе разрешењу дилеме да ли је у питању самоубиство или убиство.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси