Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Онлајн медији пате од недостатка креативности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2015.

Извор: Данас

Мет Персонс, шеф оперативне канцеларије у компанији Адформ

Онлајн медији пате од недостатка креативности

Мислим да ће две ствари обележити другу половину 2015. године. Прва је да ће „big data“ постати aut, а „actionable data“ in. Прецизније речено, ништа нам не значи ако имамо огромну базу података уколико с тим подацима ништа не можемо да урадимо. Много је људи који признају да располажу подацима које не могу да искористе на прави начин.

 

Ипак, мора се пронаћи решење за тај проблем. Друга битна тема је обмана. Проблем интеракције која не подразумева људски фактор досад је био актуелан највише у САД, можда зато што је програмски адвертајзинг ту постао актуелан раније, али се сада шири и у Европи.

Ако имате гомилу података, а не можете ништа са њима да урадите, зато што их није обрадио човек већ програм, то онда нису релевантни подаци - каже у интервјуу за Данас Мет Персонс, шеф оперативне канцеларије у компанији Адформ, са седиштем у Немачкој и један од учесника конференције медијских трендова SEMPL, која ће бити одржана 26. и 27. новембра у Порторожу.  

Знамо на које све начине технологија утиче на оглашавање. Ипак, многи стручњаци тврде да технологија са својим напредним решењима за оглашавање нема ефекта без креативности. Шта ви мислите?

- Креативност дефинитивно недостаје онлајн свету. Погледајте само мобилне телефоне. Ситуација је иста као у време зачетака онлајн адвертајзинга, када су оглашивачи само пребацили офлајн формате у веб претраживаче. Сада то исто раде са мобилним платформама. Узимају онлајн, десктоп формате и укалупљују их у мобилне телефоне.

Ко уопште може да види ситне рекламе смештене у дну екрана мобилног телефона? На својим предавањима често питам људе да ли се сећају неке напредне мобилне кампање. Нико не одговора. Али када новац уђе у игру, онда потреба за креативним садржајима постаје већа.

Активности компанија углавном се своде на продају и куповину простора у медијима и пласирање рекламног садржаја на право место и у право време уз што већи домет.

Међутим, када се новац измести на онлајн медије, потреба за креативношћу и привлачењем пажње циљне групе расте.

Зато мислим да ћемо виђати мање реклама, али ће оне бити наметљивије, биће много више преузимања и видео-снимака које ћете желети да погледате.

Приметио сам и да неки уредници већ сад смањују простор намењен оглашавању, јер подсећа на NASCAR аутомобиле на којима се од силних налепница ниједна лепо не види.  

На предстојећој SEMPL конференцији говорићете о уласку оглашивачких активности бренда у програмски адвертајзинг. Шта доноси нова ера у оглашавању?

- За почетак, карактерише је огромна сума новца.

Неке компаније, попут Монделеза, троше половину маркетиншког буџета на интернет оглашавање. Интересантно је да они чак ништа ни не продају онлајн, већ раде то због унапређења свести о бренду.

Пре извесног времена дошло је до огромног пораста у дигиталном пословању, али са бренд оглашавањем поново имамо тренд раста. Било да говоримо о онлајн компанији, каква је Заландо, или некој другој, на пример о Амазону, све оне улажу пуно новца у брендирање, што резултира и променама у маркетингу.

То значи да ће медијске агенције морати да уведу промене. Бренд оглашивачи не желе рекламе које нико неће да гледа, они желе податке које ће моћи да употребе.  

Процењује се да ће у 2015. години више од 60 одсто рекламних кампања у САД бити купљено посредством програмског адвертајзинга. Да ли ће Европа достићи САД у скорије време?

 - Нико не може прецизно да предвиди конкретан раст, али сигурно је да ће напредовати.

Поготово ако узмемо у обзир повећање новчаних средстава која се у то улажу.

Клијенти послују у веома конкурентном окружењу и доста улажу у маркетинг.

Неће одвајати огромне суме новца за нешто што неће функционисати.

Телевизија је, на пример, и даље скупа, а сви знамо да су се навике у конзумацији медија драстично промениле.

Оглашиваче интересује где купци троше своје време, а то више није телевизија, већ интернет и мобилни телефон. Зато им треба дати разлог да смање буџете за ТВ кампање, начин да та средства ефикасно пребаце у онлајн и доказ да ће реклама стићи до њихове циљне групе.

Овај механизам заснива се на чињеници да данас време проводимо другачије, али и напредној технологији која оглашивачима може омогућити мало веће шансе у постизању свог циља. Јер на крају дана оно што сваки маркетар жели јесте да буде за нијансу бољи од конкуренције.

 

Добар алат

Чини се да је за оглашиваче, РТБ и програмско оглашавање, само још једна у низу вештина или алата које треба савладати уколико желе да буду конкурентни у маркетинг окружењу. Да ли је тешко научити и разумети основе програмског адвертајзинга?

- Медијске агенције које се баве програмским оглашавањем имају проблем да својим клијентима објасне све предности овог вида оглашавања.

Оглашивачи желе што већу гледаност и фреквентност садржаја који пласирају.

Маркетари желе да дођу до своје циљне јавности уз одређену фреквентност. Не желе да их бомбардују хиљадама порука, желе да допру до њих на лимитиран начин, а програмски адвертајзинг је веома добар алат за то.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси