Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова правила у ратном репортерству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2015.

Извор: Дневник 3/РТС1

Нова правила у ратном репортерству

Због новог америчког приручника о рату који је издао Пентагон многе наше колеге добро ће да размисле како ће извештавати са ратишта.

Спикер:

Због новог америчког приручника о рату који је издао Пентагон многе наше колеге добро ће да размисле како ће извештавати са ратишта. Новинари се буне. Реаговали су Репортери без граница, Комитет за заштиту новинара, Њујорк Тајмс. Сви су устали против третирања новинара као могућих шпијуна, сарадника непријатеља. Шта ово значи за нашу професију и како ће то утицати на рад репортера истраживала је Јелена Терзић.

Новинар:

Рат је увек ударна вест, а да би је пренели ратним извештачима увек је глава у торби.

Александар Васовић, ратни извештач "Ројтерса": Хапсили су нас, звали нас шпијунима, покушавали су да нас оптуже да подржавамо једну, другу или трећу зараћену страну.

Новинар:

То је од недавно још лакше. У новом ратном приручнику Пентагон је новинаре који извештавају из ратних подручја означио као могуће сараднике непријатеља, шпијуне.

Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница "Политике": Кад ухапсите шпијуне, кад ухватите шпијуне ви не морате чак ни да обавестите Црвени крст и шпијун може да се нада смртној казни и шпијун нема разлога да верује да ће кад се заврши макар рат да се врати кући.

Новинар:

Забрињавајуће, мало је рећи, ако сте новинар и ако америчка страна у сукобу процени да сте на погрешној страни. Већи проблем су ратишта попут Сирије или каква је била Либија где чак не постоје ни јасно разграничене стране у рату.

Александар Васовић, ратни извештач "Ројтерса": Било који командант, било које паравојске у свету може да почене да нас хапси и да каже да смо ми шпијуни, напросто зато што ето једна велика демократија у свом војном приручнику нас карактерише као такве.

Новинар:

Какве су правне шансе новинара када их америчко министарство одбране означава као могуће такозване непривилеговане припаднике зараћене стране. Ако буду зараћени имају мање права и од цивила и од непријатељских војника.

Милош Хрњаз, Факултет политичких наука: Чак и уколико дакле ова лица прогласите дакле неким незаконитим борцима или дакле тако неким сличним концептом то не значи да не постоје правила међународног права која их штите. Можда то нису Женевске конвенције које се дакле примењују у тим ситуацијама али свакако дакле правила међународног права и људских права се увек примењују у свакој ситуацији тако да се примењују и у овој.

Новинар:

Слаба утеха за Сами ал Хаџа, сниматеља Ал Џазире који је 6 година провео у Гвантанаму без пресуде само због сумње да је био курир једне екстремне исламске организације. Због свих тих опасности повећава се подозрење припадника војске према новинару,а умањује шанса да јавност зна о ратним дешавањима.

Новинар:

Слично као код репортера који су сведочили пред међународним судовима извештач Вашингтон Поста из Босне и Херцеговине почетком 90-их Џонатан Рендал успео је да одбије да сведочи у Хагу. Многи српски, косовски и западни новинари нису успели или нису желели да одбију.

А требало би, уверена је Љиљана смајловић која је тих година извештавала из трибунала.

Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница "Политике": Зато што идући новинар који се појави на терену неки ће командант да каже "Чекај овај би могао да кроз 3 године сведочи против мене у Хагу боље да га сад убијем или барем да му не дозволим да ради. Они исто као и овде и Пентагон угрожавају суштину наше професије. Угрожавају нашу, наше право да будемо перципирани као посматрачи а не учесници у рату.

Новинар:

Репортери имају више шансе да сачувају главу када су прикључени борбеној јединици. То им нови приручник Пентагона посредно препоручује. Занемарује се зависност од информација једне стране.

Александар Васовић, ратни извештач "Ројтерса": 2003.године у Ираку то нас је ограничавало утолико што нисмо могли да излазимо из војног објекта а да нисмо заједно са том одређеном јединицом којом смо, у којој смо боравили. Свако кршење тих правила би повлачило тренутно одстрањивање из јединице и наравно повратак у Багдад дакле. Али то су ствари које да бисте добили тај део приче ви свесно прихватите.

Новинар:

Једна од најнеславнијих епизода савременог новинарства забележена је током инвазије на Ирак те 2003. Поједини новинари преносили су да Садам Хусеин има оружје за масовно унитење ослањајући се на саопштења Вашингтона. Другачија слика слала се из Вијетнама кда прикључених још није било. Тада су медији одиграли кључну улогу у окретању америчке јавности против рата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси