Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неопходна сарадња медија у матици и дијаспори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2015.

Извор: Народне новине - Ниш

Неопходна сарадња медија у матици и дијаспори

"До краја године требало би да се направи онлајн портал где ће доћи до размене информација између медија у дијаспори и медија у матици, али и удружења која се и сама баве информисањем својих групација у земљи где живе", речено је, између осталог, на јучерашњем округлом столу "Унапређење извештавања из дијаспоре и о дијаспори" који су организовали Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Медиа и реформ центар Ниш у сарадњи са Нишвиле фондацијом.

 

На округлом столу су своја искуства у информисању сународника изван матице изнели дописници из дијаспоре који су овог лета учествовали у наградном конкурсу у организацији Канцеларије за дијаспору Града Ниша и МРЦНа.

Скуп је, истовремено био и прилика да представници медија из матице изнесу предлоге како се може унапредити извештавање ка дијаспори и о дијаспори.

"Друга ствар коју радимо са Управом за дијаспору је ажурирање списка медија у дијаспори који би био доступан јавности како би сви могли да дођу са свима у контакт и то би смо реализовали до краја године, али ако и не урадимо то до тог термина, свакако ћемо имати временски план за наредну годину када ће све бити урађено", казала је Бојана Пејчић из Канцеларије за сарадњу са дијаспором града Ниша.

Она је додала да је један од проблема који су и они регистровали за две године рада, то да се недовољно ради на пољу унапређења сарадње код медија и на пољу размене информација.

"Маја смо организовали један округли сто где је један од закључака био и то да, када причамо о медијима, направимо нешто како би смо направили бољи проток информација између медија у матици и медија у дијаспори. Тако би јавност ван Србије имала више информација шта се догађа овде у матици и шта наши људи раде ван, али би наша дијаспора добијала више информација из Србије", казала је Бојана Пејчик.

У раду округлог стола учествовали су представници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, представници медија и других релевантних институција.

"Ово је једна од веома значајних тема имајући у виду значај медија за све нас који живимо ван Србије него и у самој матици", казала је Светлана Матић, професор матерњег језика у основним школама у Бечу у Аустрији.

"Без доброг извештавања нема ни правог информисања грађана. Наравно у дијаспори, генерално гледано ми немамо медије који извештавају у тој мери као у матици, али има и оних који се труде да направе неку врсту моста између дијаспоре и матице. То су пре свега, ако гледамо штампане медије који су сада у кризи с обзиром да су електронски медији заузели једно веће место на медијском небу, Франкфуртске вести из централне Европе. Они извештавју, не само о догађајима из Србије него, пре свега из дијаспоре обихватајући Немачку, Швајцарску, Аустрију и још неколико земаља".

Учесница округлог стола из Аустрије и добитница награде на конкурсу на коме је учествовала, Светлана Матић, је додала и да је људима у дијаспори важан садржај који им медији нуде.

"То нису само скандали, то нису само политичке теме већ су доста заступљени култура и образовање што је за мене као наставника који ради у просвети веома значајно. Осим њих постоје медији и у другим земљама који су од великог значаја за нас. Сматрам да је Канцеларија за дијаспору града Ниша добар пример како из матице треба успоставити добре везе са свима нама који живимо ван Србије, како све нас умрежити, посебно људе који се баве медијским радом и на који начин допринети да се изврши професионализација медија у дијаспори. То је једно од кључних питања којима треба данас да се позабавимо", закључила је Светлана Матић.

Иначе, сарадња медија и повезивање вести из матице и дијаспоре је од посебног значаја када се има у виду податак да преко четири милиона Срба, по некој процени, живи ван матице, да је посебно деведесетих година али последњих неколико година доста интелектуалне елите и људи који су високо образовани отишло ван Србије.

"Многима није ни познато колико је наших људи на високим положајима на универзитетима у великим институцијама. Треба да постоји једна мрежа података, потребно је повезати све те људе и њихово искуство и на тај начин помогнемо матици. Ту је велики значај медија и мислим да веза и сарадња између матице и дијаспоре може на тај начин да се оствари. Матица без обзира што се суочава са многим проблемима не треба да заборави своје милионско расејање, а ми који живимо ван Србије срцем смо уз матицу и то је један од разлога да се одазовем овом позиву и конкурсу", закључила је Светлана Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси