Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хакери и брокери уз "помоћ" медија до 100 мил. $
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2015.

Извор: Бета, Б92

Хакери и брокери уз "помоћ" медија до 100 мил. $

Међународна мрежа хакера и брокера оптужена је да је упадима у компјутере новинских агенција специјализованих за пословне вести зарадила 100 милиона долара.

 

Хакери су читали вести пре њиховог објављивања и затим трговали тим информацијама на Вол стриту.

Америчке власти су саопштиле да је то највећа превара те врсте за коју је подигнута оптужница, по броју учесника, количини хартија од вредности којима је незаконито трговано и по оствареној заради.

Кривичне пријаве поднете су против девет људи у САД и Украјини, а Комисија за хартије од вредности и берзе покренула је грађански поступак против још 23 појединца и компаније из САД, Русије, Украјине, Француске, Малте и Кипра.

Двојица Украјинаца су хакери, а шесторица оптужених, од којих петорица из САД, су брокери. Њихов део зараде био је 30 милиона долара.

Председница Комисије Мери Џо Вајт изјавила је да овај случај илуструје колико је финансијски свет изложен опасности сајбернапада.

Од 2010. до маја ове године хакери су имали приступ више од 150.000 информација које је требало да објаве сервиси за пословне вести Маркетвајерд из Торонта, Пи-ар Њузвајер из Њујорка и Бизнисвајер из Сан Франциска.

Оптужени су затим за трговину на берзама користили око 800 тих вести пре него што су објављене, некада и три дана пре објављивања.

Вести од заради или друге позитивне новости о једној комапнији могу да буду узрок раста вредности њених акција, док негативне информације могу да доведу да пада вредности.

Хакерима је било плаћено на основу зараде коју су остварили брокери. За најтеже тачке оптужнице предвиђено је до 20 година затвора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси