Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавна опомена "Информеру"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2015.

Извор: Фонет

Јавна опомена "Информеру"

Савет за штампу изрекао је јавну опомену дневном листу Информер јер је текстом "РТС по мери ЦИА", објављеним 8. јула 2015. прекршио тачке 2 и 5 Кодекса новинара Србије, које се односе на истинитост извештавања.

 

Како је данас објављено на сајту РТС, Савет за штампу саопштио је да је Информер прекршио одређене тачке новинарског кодекса и подсетио тај дневни лист на обавезу новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, као и да је са новинарством неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

РТС је поднео жалбу Савету за штампу оцењујући да је, супротно одредбама Кодекса, спорни текст заснован на инсинуацијама да одређена кадровска решења генералног директора "представљају доказ да је јавни сервис 'по мери Американаца' и да је 'РТС по мери ЦИА'".

"Оваквим коментарима крше се наведене одредбе Кодекса новинара Србије и таблоидним маниром, по којем су ове дневне новине познате, нарушава се углед РТС и генералног директора.

У континуитету се у овим дневним новинама текстови који се односе на РТС објављују под насловима ‘жути Бујке' и сличним", наведено је у жалби.

Редакција Информера није одговорила на жалбу, док су чланови Комисије за жалбе оценили да овај лист није понудио никакве доказе за тврдњу изнету у наслову текста, већ се до тога да је јавни сервис "по мери ЦИА" долази наводним логичким закључивањем.

"Ако је један од оснивача телевизије Н1 бивши шеф ЦИА, а за заменика директора РТС ће бити постављена директорка те телевизије, онда то значи да се РТС прави у складу са жељама Американаца, односно ЦИА", наводи се у саопштењу Савета за штампу.

Савет за штампу истиче да се у спорном тексту у Информеру увиђа, већ у самом наслову, чиста спекулација представљена као чињеница, док се иста, неутемељена нагађања износе и у тексту.

Комисија за жалбе Савета за штампу је закључила да је дневни лист Информер прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и изрекла јавну опомену.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси