Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недопустиво таблоидно извештавање о насиљу над женама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2015.

Извор: Политика, Танјуг

Недопустиво таблоидно извештавање о насиљу над женама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је сензационалистичко извештавање о насиљу над женама недопустиво и поручила да због грубог кршења етичког кодекса новинара у извештавању очекује реакцију медијских удружења.

 

 

Јанковић је, поводом последњих писања медија о бруталном породичном насиљу над једном јавном личности у Србији, саопштила да се, уместо да заштите идентитет жртве, у јавност износе ирелевантне чињенице из живота те особе чиме се насиље релативизује.

„Насиље у породици није приватна ствар које се треба стидети и сакривати, али никако није ни таблоидно изношење детаља из приватног живота жртве која се тиме омаловажава, чиме се посредно имплицира да је наводно изазвала насилника и ствара утисак да је насиље оправдано”, истакла је Јанковић.

Како се додаје, због грубог кршења етичког кодекса новинара, повереница очекује и реакцију медијских удружења, јер извештавање о насиљу у породици, директно обликује ставове грађана и грађанки у Србији.

„Управо зато што медији имају пресудну улогу у формирању јавног мњења, на њима је одговорност и задатак да кроз своје извештавање заштите жртву и недвосмислено поруче да је насиље кривично дело и да мора бити кажњиво”, подвукла је Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности поручила је и да је недопустиво да се кривица починиоца насиља ублажава „олакшавајућим” околностима попут „био је фин, вредан и радан човек”, што је, како је оценила, чест пример.

Јанковић је упозорила да је последњи случај насиља у породици о коме је кроз медије обавештена јавност у Србији, последњи аларм за реакцију надлежних органа и хитно предузимање свих неопходних мера како би се ова ужасна појава зауставила. 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

06.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:31

Nasilje nad zenama

Nsilje nad zenama ne moze biti ni tabloidizirano , ni prikazivano gorim no sto jeste, ono je duboko kriminogeno i svako cutanje,pa i ucutkivanje stampe pomaze nasilnicima ,koji vise nisu pojedinacni ,vec su organizovane bande. Nazalost poverenica za zastitu prava nad zenama zeli da nam stavi krpu u usta da svi zacutimo, te ono sto je objavljeno prikazuje kao najgoru tabloizaciju, a istina o izivljavanju nad zenama je daleko gora i drasticnija.Tu su popustljivi policija, koja kaze Sta je trazila to je i dobila! Socijalna zastita koja se ponasa u stilu, sto nesto ne radi ne bi joj se to desilo! Pa ucutkajte najbolje novinare koji to a priori vide i obavestavaju, zato sto se raspitaju, sazale, pa pomisle, mozda mi mozemo pomoci u celom tom galimatijasu i metezu.Najmanje se nadam da neko ko sedi u ususkanoj stolici deli packe,kad se radi o veoma alarmantnom pitanju, kad su u Srbiji zene i deca ugrozeni u tolikom broju da su na najvisoj top listi negativnih desavanja u svetu.Umesto zastite ,nama se nudi cutanje!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси