Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отпор примитивизму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2015.

Аутор: Н.К. Извор: Данас

Данасова акција „Хиљаду поклона за хиљаду читалаца“ на Златибору

Отпор примитивизму

На стотине Златибораца, Чајетинаца и туриста, који се одмарају на најлепшој планини у Србији, подржало је нашу акцију „Хиљаду поклона за хиљаду читалаца“, коју је Данас приредио у суботу на Краљевом тргу, на Златибору, где тренутно борави око 20.000 туриста из земље и иностранства.

 

 

Уз купљени примерак новина, у оквиру којих је штампан додатак „Златиборске приче“ о туристичким, привредним и другим ресурсима Чајетине и Златибора, читаоци су даривани књигама и другим поклонима, а поклона је било и за најмлађе.

Наша акција, од ове године, први пут је уврштена у званични програм „Златиборско лето“, коју организују Туристичка организација Златибор и општина Чајетина.

Оценивши да је пријатно изненађена акцијом и сведочећи да је редовни читалац наших новина, Мирјана из Сремске Митровице дуго је бирала књиге на нашем штанду и отишла са нарамком од седам наслова. 

„То је је поклон од мојих омиљених новина, а посебно ми се допадају књиге из библиотеке Двадесети век, које је тешко пронаћи у књижарама. Било би добро када би овакве акције биле чешће“, сматра Мирјана. 

„Иако сам већ купила примерак Данаса на киоску, дотрчала сам до штанда и купила још неколико примерака, како бих добила Басарину књигу Yugonostalgija, књигу Мухарема Баздуља и још неке.

Део књига ћу задржати за себе, а неке ћу поклонити.

Било би добро да има још више дела савремених књижевника из региона“, каже Љубана Крејовић, која је пореклом из Босне, али већ три деценије живи на Златибору, а потом је додала: „Данас читам у даху и много ми значи за мој ментални опстанак у овом тешком времену“.

Међу онима који су подржали Данасову акцију био је и Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта Ужице. 

„Двадесет први век у Србији је век примитивизма и дивљаштва, чему се Данас супротставља својим садржајем, али и оваквим акцијама широм Србије делећи грађанима књиге, покушавајући да промовише и шири праве културне вредности.

Како сам и ја човек из културе, сасвим је нормално да свесрдно подржавам таква настојања Данаса“, поручио је директор НП Ужице.

Наш штанд је посетио и председник општине Милан Стаматовић, истакавши да је Данас озбиљан и угледан медиј, на шта указује огромно интересовање мештана и туриста које је владало за наш штанд. 

„Грађане објективно информишете, што је у ово време веома тешко, јер је све мање озбиљних и објективних медија.

С друге стране, наш интерес је да промовишемо све могућности бренда какав је Златибор и то у озбиљним новинама какав је Данас, јер сви знамо у каквом су стању и медији и новинарство.

Није се лако данас бавити озбиљним новинарством, јер је та професија веома угрожена у Србији, али Данас показује да је то ипак могуће“,  рекао је Стаматовић, додавши да су наше акције у целој Србији доказ да су читаоци верни Данасу и поред мноштва електронских медија. 

„Акција Данаса показује велике могућности и креативност ваше редакције.

Од великог значаја је да новине попут Данаса на Златибору отворе искрен дијалог са мноштвом туриста и да представи своје могућности, од објективног новинарства до издаваштва.

Троугао Данас-читаоци-Златибор траје неколико година и сваког лета Данас нам поклони прави празник књига, изузетно вредних и занимљивих, уз чије читање одмор на Златибору постаје још лепши и занимљивији“, сматра Дејан Ђерић, Ужичанин из Београда и дугогодишњи пријатељ Данаса.

„Златиборске приче“

„Додатак „Златиборске приче“, који је штампан у комплетном тиражу Данаса, добар је пример да мале општине, каква је Чајетина, имају могућност да се представе и покажу своје потенцијале, које можда некада нису довољно видљиве, да се промовише оно што је добро, али и да се укаже на грешке које треба исправити“, оценио је садржај тог додатка Милан Стаматовић, председник чајетинске општине.

Пример добре сарадње

„Данасова акција постаје традиционална на Златибору и то нам је веома драго, а ове године уврстили смо је у званични програм културне и забавне манифестације Златиборско лето.

Акција је протекла одлично и она је одличан пример добре сарадње Туристичке организације Златибора и медија.

Откупили смо око 500 примерака и бесплатно их поделили туристима, који су могли да бесплатно добију и вредне књиге на Данасовом штанду“, оценио је Арсен Ђурић, директор Туристичке организације Златибор, која је помогла нашу акцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси