Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари мераче златну акцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Новинари мераче златну акцију

Уколико неки од 73 државна медија нико не буде купио до краја октобра, бесплатне акције моћи ће да преузму запослени који нису раније узимали бесплатне акције НИС-а, Аеродрома, Телекома или неког другог предузећа.

 

 

За разлику од других предузећа у којима се дели највише 30 одсто акција, новинари и остали запослени моћи ће да буду газде сто одсто капитала.

Тако и ако само један радник има право на акције и жели да преузме фирму, постаће газда целе куће.

Уредба је још један доказ да су медији на неки начин позитивно дискриминисани.

Осим обавезе чувања основне делатности наредних пет година, постоји и могућност да запослени постану стопостотни власници , објашњава Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

Према изменама закона, доношење нове уредбе било је обавезно.

Унети су и нови рокови, према којима приватизација медија мора да буде завршена до 31. октобра.

Првобитном уредбом, донетом у мају, шансу за бесплатне акције имали су само радници неког од 50 медија за које је оглашена продаја. Наравно, у случају да нико није заинтересован за куповину.

Сада ће то право моћи да остваре и радници преосталих медијских кућа у власништву републике, покрајине или локалних самоуправа.

Укупно их је 23 које нису започеле процес приватизације, али међу њима има и оних са негативним капиталом. Такве ће одмах бити угашене.

Акције ће се делити само за "здраве" медијске куће.

Закон о јавном информисању и медијима, заправо, могућност поклањања власничког удела новинарима и другим радницима предвидео је у старту и за оне који покушају да се продају и за оне који нису ни започели тај поступак.

Али прва уредба, донета пре два месеца, предвидела је да само онима који започну приватизацију следују и бесплатне акције, ако она буде неуспешна.

Новинари су, ипак, незадовољни, јер највећи број неће моћи да оствари право на бесплатне акције, пошто су својевремено и они као и готово сви остали пунолетни грађани уписали бесплатне тзв. Динкићеве акције, за које им је обећавано да ће вредети хиљаду евра.

Због тога неће моћи да газдују ТВ, радио и новинским кућама у којима раде.


ВРАЊАНЦИ ХОЋЕ ДА УПРАВЉАЈУ

Један од примера медија који су унапред одлучили да не желе газду са стране, већ ће радници да управљају фирмом је Радио-телевизија Врање.

Договорили су се да запослени преузму акције, па нису ни послали документацију за продају.

Радници су проценили да је за њих најбоље да сами управљају кућом у којој раде, како не би добили газду "са лошим намерама".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси