Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар због твита о Ердогану добио отказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2015.

Извор: Б92

Новинар због твита о Ердогану добио отказ

Колумниста турског "Милијета" добио је отказ због твита којим је сугерисао да одговорност за терористички напад у Суручу у Турској сноси председник државе.

 

 

"Милијет" је раскинуо сарадњу са својим колумнистом због јучерашњег твита у којем је познати новинар критиковао председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана као одговорног за присуство Исламске државе у Турској.

Колумниста турског Милијета Кадри Гурсел добио је отказ због твита којим је сугерисао да одговорност за овонедељни терористички напад у којем је погинуло 32 људи и присуство припадника Исламске државе у Турској сноси председник државе, преносе данас турски медији. 

"Милијет" је раскинуо сарадњу са својим колумнистом због јучерашњег твита у којем је познати новинар критиковао председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана као одговорног за присуство Исламске државе у Турској. 

Гурселови коментари, поводом самоубилачког бомбашког напада који се догодио у понедељак у Суручу, у "Милијету" су оцењени као "супротни новинарској етици и правилима објављивања", преноси данас Заман у онлајн издању. 

"Разишли смо се да Ахметом Кадријем Гурселом због његовог става којим је, 22. јула, нанео штету нашем радном окружењу" навели су у "Милијету". 

Гурсел који је и председник Турског националног комитета Међународног института за штампу (ИПИ) написао је поводом напада у Суручу да је "срамота што страни лидери изражавају саучешће особи која је најодговорнија за тероризам Исламске државе у Турској", не помињући Ердоганово име. 

Заман пише да је кључну улогу у одлуци о отпуштању познатог колумнисте имао директор "Милијета", иначе блиски сарадник председника државе, Ердоган Демирорен који је, како се наводи, до сада отпустио бројне новинаре, а многе еминентне личности натерао да поднесу оставку. 

Турске власти јуче су блокирале приступ друштвеној мрежи Твитер да би спречиле ширење слика бомбашког напада и позивање на протесте против владе због тога што није учинила више да га спречи. 

Према званичним подацима у Турској је у последњих шест месеци ухапшено више од 500 људи осумњичених да сарађују са Исламском државом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси