Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Медијска слобода се не може заснивати на херојима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2015.

Извор: Танјуг

Јанковић: Медијска слобода се не може заснивати на херојима

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да је стање медијских слобода у региону и делу Европе забрињавајуће лоше и да је потребно обезбедити бољу заштиту медијских посленика.

Јанковић је на конференцији “Слобода изражавања, медијске слободе и (ауто) цензура у земљама ОЕБС” рекао да новинари нису довољно заштићени и да је то разлог што многи одустају од својих принципа и подлежу цензури и аутоцензури. 

“Не може се медијска слобода заснивати на херојима. Данас немамо заштиту људи који устану против притиска за професионалне принципе и то је један од основних разлога нагомиланих проблема које имамо”, рекао је Јанковић. 

Према његовим речима, претпоставка за слободу медија је демократско друштво, али демократија не може постојати без разумног степена слободе медија и изражавања.

"Колико је слобода медија услов за демократско друштво, толико је и последица”, рекао је Јанковић. 

Он је рекао да слобода медија није привилегија већ нужност и да медијима та слобода мора бити гарантована, како би грађани себи омогућили остале слободе.

Јанковић је рекао да слобода медија од медијских радника захтева повишен степен отпорности на притиске и додао да многи од њих одолевају притисцима, али да има и оних који су део проблема, а не решења. 

“У таквој ситуацији мој је посао да посматрам како се држава позиционира, да ли пружа подршку онима који гаје критичку мисао или онима који откривају домаће и стране непријатеље и који свој патриотизам скупо наплаћују”, рекао је Јанковић.

Он је истакао да се однос власти не може ценити према томе какви се закони доносе или какве изјаве дају, уз опаску да ће се ретко чути негација потребе за слободом медија, али да пракса показује другачију слику. 

Према његовим речима, однос влада према критичким медијама је индикатор постојања или недостатка слободе медија и изражавања. 

Јанковић је, наводећи да извештаји различитих тела показују да је у добром делу Европе стање у медијима забрињавајуће лоше, рекао да је изградња институција кључна, али да доста зависи и од појединаца.

“У медијима је човек, новинар, уредник, власник медија особа од које кључно зависи питање слободе медија”, рекао је Јанковић.

Дводневну конференцију је организовао Хелсиншки одбор за људска права у Србији. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси