Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: РЕМ да преиспита све дозволе за емитовање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2015.

Извор: НДНВ

НДНВ: РЕМ да преиспита све дозволе за емитовање

Независно друштво новинара Војводине са великом пажњом прати дешавања на Радију Б92 и са жаљењем констатује да ће овај симбол слободног новинарства на овим просторима ускоро највероватније постати тек део медијске прошлости, чиме се медијска слика Србије додатно урушава и подређује таблоидној стварности.

Сматрамо да би власници Радија Б92, због значаја медија који увелико превазилази комерцијалне оквире, требало јавно да саопште и образложе своју одлуку о будућности ове куће, као и планове које имају за запослене; не само пословна етика већ и елементарна пристојност налаже да се запосленима јасно предочи шта могу да очекују у скорој будућности, а не да се држе у неизвесности.

Уколико Радио Б92 и заиста остане без информативног програма, то свакако мора бити повод за преиспитивање националне дозволе за емитовање коју ова радијска кућа има.

Случај Радија Б92 и положај новинара запослених у њему последица је дугогодишње дерегулације медијске сцене, али између осталог и лошег рада РЕМ-а, односно бивше РРА, који је својим нечињењем омогућио разне девијације на медијској сцени, па и противзаконите поступке у вези са власништвом над националним дозволама за емитовање.

Случај Радија Б92 још један доказ је у низу да држава мора под хитно и без одуговлачења да спроведе медијске законе у дело, како би се успоставили елементарни услови за развој медија и побољшање положаја новинара.

Случај Радија Б92 треба да буде и снажан подстицај РЕМ-у да се пробуди из дугогодишњег сна и преиспита не само ову него све дозволе за емитовање, упореди програмске садржаје са предатим елаборатима и, без устезања, предузме мере за оне медије који се тих елабората не придржавају, као ни других законских обавеза. Тек ово тело има дужност да резултате свог мониторинга редовно презентује јавности и указује на проблеме.

НДНВ се нада да ће најављене персоналне промене у овом независном регулаторном телу унапредити његов рад, јер искуство нам казује да рад оваквих институција умногоме зависи и од личности које их воде.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

23.07.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:29

Cinjenice

Prema Registru dozvola R(T)EM-a (http://www.rra.org.rs/pages/view_permit/latinica/21),
RADIO DIFUZNO PREDUZECE B92 A.D., BEOGRAD, "РАДИО Б92" ima dozvolu Regulatornog tela za elektronske medije, broj 6/2006-10, koja vazi od 04.08.2006. do 04.08.2022. godine, za pokrivanje područja cele republike, i to kao emiter celokupnog programa - koji obuhvata informativne, obrazovne, kulturne, naučne, sportske i zabavne sadrzaje, prema clanu 45. tacka 1. prethodnog, nevazeceg Zakona o radiodifuziji (http://www.rra.org.rs/uploads/useruploads/PDF/1803-zakon_o_radiodifuziji.pdf) i/ili po clanu 43. stav 2. sadasnjeg, vazeceg Zakona o elektronskim medijima.

P. S. - Pri kraju prethodnog, nevazeceg Zakona o radiodifuziji postoja je clan 119. u kome je bili propisano: "Radio i/ili televizijske stanice koje u vreme stupanja na snagu ovog zakona emituju program, nastavljaju sa emitovanjem programa do okončanja odgovarajućeg javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje programa, koji će se raspisati u skladu sa odredbama ovog zakona." Izgleda da slicna odredba nedostaje i u "novom", vazecem Zakonu o elektronskim medijima.

Одговори
чет

23.07.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 08:42

Javni konkursi

Umesto komentara - videti (dok nije brisano): Početna :: Javni konkursi

Javni konkursi

Republička radiodifuzna agencija raspisuje Javne konkurse za izdavanje dozvola za emitovanje programa, na osnovu Plana raspodele radio frekvencija. Na Javnom konkursu objavljuju se željene zone servisa radi čijeg se pokrivanja raspisuje konkurs.

Dozvole se izdaju zainteresovanim - fizičkim ili pravnim - licima za emitovanje programa putem zemaljskog, kablovskog ili satelitskog prenosa, digitalnog ili analognog, po postupku i prema kriterijumima utvrđenim Zakonom o radiodifuziji.

Javni konkursi:

1. Javni konkurs za 2014. godinu

2. Javni konkurs za 2013. godinu

3. Javni konkursi za 2012. godinu

4. Javni konkurs za 2011. godinu

5. Javni konkursi za 2010. godinu

6. Javni konkursi za 2008. godinu

7. Javni konkursi za 2007. godinu

8. Javni konkursi za 2006. godinu

Do sada su raspisani i okončani konkursi na nacionalnom, pokrajinskom, regionalnom i lokalnom nivou i nivou grada Beograda za analognu radiodifuziju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси