Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарски рад у непријатељском окружењу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2015.

Извор: Данас

Хјуман рајтс воч објавио извештај о медијима у региону

Новинарски рад у непријатељском окружењу

Новинари на подручју западног Балкана раде у "непријатељском окружењу" које директно утиче на њихов посао, оценила је међународна организација за људска права Хјуман рајтс воч у извештају "Тешка професија: нападнута слобода медија". Аутори извештаја сматрају да власти у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Косову одмах морају да предузму кораке како би створили безбедне радне услове за медије и спречили могућност да злочини против новинара остану некажњени.

 

У извештају на 69 страна се наводе примери напада и претњи, укључујући претње смрћу, судске процесе и кампање блаћења новинара у земљама западног Балкана. Аутори извештаја су разговарали са 86 новинара, који углавном извештавају о ратним злочинима и корупцији. 

Услов за ЕУ

"Ако је ЕУ озбиљна по питању својих критерија за чланство, она би требало поштовање слободе медија одредити као приоритет у својим преговорима с Босном и Херцеговином, Косовом, Црном Гором и Србијом", изјавила је Гал.

Поред тога, истиче се, мора се обезбедити да се политичари и владини званичници уздржавају од злоупотребе судских тужби за клевету противновинара. Министарствима унутрашњих послова је препоручено да осуде нападе на новинаре и медије, да обезбеде да полиција одмах обави истрагу о нападима и претњама против новинара и медија, као и да казни или кривично гони званичнике, полицајце и други одговорне за ометање, злостављање или нападе на новинаре. Правосуђе треба да одмах води непристране и темељне истраге о нападима и претњама новинарима и медијима, укључујући сајбер криминал. Аутори извештаја сматрају и да представник ОЕБС за слободу медија треба да настави са
обелодањивањем кршења медијских слобода и лошихуслова у којима раде новинари у региону и да даје препоруке за решавање проблема.

Образац

- Хјуман рајтс воч је у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији документовао образац по ком високи званичници, укључујући ту и премијера Црне Горе Мила Ђукановића и председника Републике Српске Милорада Додика, подижу грађанске тужбе против новинара и медијских кућа за клевету. Тим судским тужбама се изгледа желе финансијски казнити критички настројене медијске куће и новинари задржавати на суду уместо да раде свој посао, каже Хјуман рајтс воч. Новинари који извештавају о осјетљивим темама су предмет кампања блаћења у провладиним медијима. Један провладин дневни лист оптужио је једну новинарку на Косову да је српски шпијун и саопштио да је она "себи скратила живот" извештавањем о томе да ли су локалне власти испуниле своја обећања из изборне кампање.

Напади 

Штефица Галић, главна и одговорна уредница једног интернетског новинског портала у јужном делу Босне и Херцеговине, нападнута је на улици 2012. године, док се спремала за снимање документарца о свом преминулом супругу, са којим је спашавала босанске Муслимане од депортације у логоре током рата. У данима пред напад, Галићева је пријављивала претње смрћу. Међутим, полиција јој је рекла да их не узима за озбиљно. Власти су извршиле истрагу о том нападу, али тек након интервенције међународних организација, па је једна жена која је радила у локалним органима власти у октобру 2013. осуђена за тај напад и добила је условну казну од три месеца затвора. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси