Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија услов за напредак ка ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2015.

Извор: Бета

Слобода медија услов за напредак ка ЕУ

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch HRW) оценила је да новинари на Западном Балкану раде у непријатељском окружењу и позвала власти Србије, Црне Горе, БиХ и Косова да сместа предузму кораке како би медијима створили безбедне услове за рад и окончали праксу некажњивости за претње и нападе на новинаре.

У данас објављеном извештају "Тешка професија напади на медије на Западном Балкану", HRW позива Европску унију (ЕУ) да поштовање слободе медија постави као кључни услов у приступним преговорима са Србијом, Црном Гором, БиХ и Косовом.

Институције ЕУ и земаља чланица, али и ОЕБС и Савет Европе, њихови органи и земље чланице, треба да искористе сваку прилику да од власти Србије, Црне Горе, БиХ и Косова захтевају да сместа прекину свако застрашивање и узнемиравање новинара и медија и да предузму одговарајуће кораке како би унапредили истраге и привели починиоце правди, наводи се у кључним препорукама извештаја HRW.

Земље Западног Балкана налазе се у различитим фазама евроинтеграција, али за чланство у ЕУ свака мора да испуни одређене критеријуме укључујући и поштовање слободе изражавања.

"Ако је ЕУ озбиљна у погледу поштовања сопствених критеријума за чланство у преговорима са Србијом, Црном Гором, БиХ и Косовом, поштовање слободе медија треба да постави као приоритет", изјавила је ауторка извештаја Лидија Гал.

Уз оцену да непријатељско окружење директно утиче на способност критичког и независног извештавања, кључног за свако демократско друштво, HRW у извештају детаљно описује случајеве физичких напада на новинаре, застрашивања, претњи, укључујући и претње смрћу, као и кривични прогон и кампање клеветања којима су изложени новинари у Србији, Црној Гори, БиХ и на Косову.

Извештај се заснива на интервјуима са 86 новинара, уредника и власника медија из БиХ, Црне Горе, Србије и са Косова који су, најчешће, извештавали о осетљивим питањима као што су ратни злочини и корупција или су критиковали власт. HRW је такође описао неколико случајева сајбер напада на онлајн медије који су критички писали о власти, уз оцену да власти нису на одговарајући начин истражиле ни процесурале ниједан од тих случајева.
"Земље Западног Балкана већ две деценије на сав глас говоре о напредовању ка демократији, али застрашивања и напади на новинаре гуше ту демократију", рекла је Гал.

HRW у извештају истиче да власти у земљама Западног Балкана имају обавезу да штите новинаре и да им обезбеде сигурно окружење у којем могу слободно да извештавају без уплитања власти. То је посебно важно за регион какав је Западни Балкан где су медији, у недавним ратовима, коришћени као пропагандно оружје у рукама власти, додаје се.

HRW износи и образац по коме у БиХ, Црној Гори и Србији највиши државни званичници, међу којима су, како се додаје, и црногорски премијер Мило Ђукановић и председник РС Милорад Додик, излажу новинаре кривичном прогону тужећи их за клевету пред судовима. Ти процеси чини се представљају покушај финансијског кажњавања критички оријентисаних медија и одвођења новинара на суд уместо да раде свој посао, навео је HRW.

Независни медији и новинари често су изложени кампањи клеветања у медијима блиским власти у текстовима у којима их називају издајницима или понижавајућим карикатурама, а у неколико случајева о женама новинарима писано је на вулгаран и увредљив начин.

У неким случајевима у кампањама против новинара учествују и највиши државни званичници, пише HRW и додаје да су црногорски премијер Ђукановић и премијер Србије Алексднадар Вучић јавно опртуживали новинаре да раде раде у страном интересу.

Као пример политичког уплитања у рад медија у Србији наводи се и случај новинарке Оље Бећковић која је рекла да је престанак емитовања њене емисије Уисак недеље резултат политичког уплитања у које је умешан премијер Вучић. HRW такође наводи да је у јануару ове године Вучић јавно критиковао Балканску истраживачку мрежу (BIRN) због истраживачкохг текста који указује на могућу корупцију у Електропривреди Србије.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:25

ma nemojte

Kako je ovo bolesno. Dokle ce nas UNS trovati besmislicama?>

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси