Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мексико: За 15 година убијено 86 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2015.

Извор: Танјуг, Б92, cenzolovka.rs

Мексико: За 15 година убијено 86 новинара

Репортери без граница (RSF) истичу да је “забрињавајућу ситуација” за новинаре у Мексику, где је убијено 86 новинара и медијских радника у последних 15 година.

Уочи данашње посете мексичког председника Енрика Пена Нијете Француској, RSF подсећа да је само у овој години шест новинара и медијских радника убијено, међу њима Филаделфо Санчеса Сармиента који је недавно убијен, иако је напустио радио станицу у којој је радио пошто је добијао претње смрћу током председничких избора у Мексику у јуну.

RSF издваја убиства, отмице и нападе на новинаре, повећање некажњивости и “климе аутоцензуре” што се “одржавање на слободу информисања” и позивају мексичког председника да предузме мере да би се окончало насиље над новинарима у тој земљи.

Мексико је најопаснија земља на америчком контитенту за новинаре и ставља земљу на 148. од 180 земаља према индексу новинарских слободе које објављује RSF-a, пренела је агенција АФП.

“Некажњивост је, нажалост, правило у Мексику, делом због дослухa између организованог криминала и неких политичких и извршних органа власти у земљи”, наводи RSF у отвореном писму мексичком председнику Нијету уочи посете званично Паризу.

То је прва посета после 18 година која би требало да “отопи односе између две земље” после дипломатског скандала и хапшења Францускиње Florens Kese по оптужби за киднаповање пре 10 година.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси