Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Три године без динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2015.

Аутор: З. Р. Извор: Вечерње новости

Три године без динара

Радио Србобран, који је у Скупштини Србије помињан као пример успешне приватизације, као једини медиј од 58 приватизованих, па потом угашених, опстаје, али уз велике потешкоће и сукобљавања са општинским властима.

После вишегодишњег “рата”, односи се поправљају откако је донет нови закон о јавном информисању и медијима.

Новинар и оснивач са највећим уделом у власништву, Ивица Шмит, наводи да је Радио Србобран од 2007, када је приватизован, два пута подносио тужбе ради заштите својих интереса против представника локалне власти због притисака на кадровску и уређивачку политику. 

У протекле три године нисмо добили ни динар из општинског буџета, јер нисмо били спремни на условљавања. Грађани би имали изузетно квалитетно информисање када би општина издвајала 50 одсто суме од оне коју је раније усмеравала у јавно предузеће за информисање, где је постављала своје директоре, истиче Шмит.

По његовим речима, општина са буџетом од око милијарду динара за финансирање локалних медија издваја годишње само милион динара, а минимално би требало два одсто, док би у садашњим приликама довољно било и један одсто, пошто терет економске кризе морају да сносе и медији.

То би значило да се за информисање годишње обезбеди десет милиона динара, десет пута више него сада. Представници србобранске власти заратили су са радиом, тврдећи да је претворен у “породични Радио Шмит”, па су престале да се преносе седнице СО.

Општинска власт је желела да формира сопствену радијску продукцију и емитује свој програм посредством Радио Србобрана, али ми, наравно, нисмо пристали да изнајмљујемо свој простор и емисије за те намене, рекао је Шмит.

Наш саговорник наводи да је у односима са локалном самоуправом, ипак, направљен значајан позитиван помак, доношењем правилника за примену новог закона. 

Нови, млади људи у општинској управи ставили су ван снаге ранији правилник о информисању и направили, први пут, јасан конкурс за пројектно финансирање, наглашава Шмит.

Радивој Дебељачки, члан Општинског већа задужен за информисање, каже да је циљ да Радио Србобран равноправно са осталим локалним медијима конкурише за добијање новца из општинског буџета, као и да се поправе односи између овог медија и локалне самоуправе.

Спор око квадрата

Општина терети Радио Србобран за неплаћање закупа за пословни простор од 260 квадратних метара. Поводом тога се води спор, јер је Радио Србобрану општинском одлуком, коју је претходна локална власт ставила ван снаге, још 1991. пренето у власништво све што је улагао у изградњу дома, у коме је смештен, објашњава Шмит.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси