Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грчка: Новине све тање, лекова све мање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2015.

Извор: Танјуг

Грчка: Новине све тање, лекова све мање

Штампарије у Грчкој се због контроле капитала суочавају са проблемом недостатка новца за увоз папира, због чега су грчке новине приморане да смање број страница.

 

Грчке штампарије, услед ограничења подизања новца у банкама, не могу да увезу довољну количину рото-папира због чега су штампани медији смањили број страна  својих издања како би залихе што дуже трајале.

Регионалне новине са слабијим тиражом морале су потпуно да обуставе штампање својих издања, преноси француски лист Трибин.

Најпродаванији грчки лист "Та Неа" у свом издању од 1. јула написао је: "Новине које држите у рукама имају само 32 стране, јер наше залихе папира неће бесконачно трајати".

Исти случај је и са регионалном штампом. Емпрос, најчитанији лист на острву Лезбос,  смањио је број страна са 20 на 16, а лист Патрис, најтиражније новине на острву Криту, преполовиле су број страна.

Секретаријат за штампу је јуче објавио саопштење у ком наводи: "Привремено или трајно обустављамо објављивање регионалних дневних новине због потешкоћа у снабдевању папиром за штампу", уз напомену да ће оне и даље примати државну помоћ.

У очекивању поновног отварања банака и ауторизације вирмана у иностранству, већина индустрија живи од залиха.

Грађене, међутим, далеко више забрињава несташица лекова са којом се суочавају.

"Не могу да радим без лекова, медицинског материјала и хране за болеснике. Људски животи су у опасности и потребно је нешто да се предузме пре него што доспемо у позицију из које нема повратка", упозорава директор болнице Елпис у Атини, који се нада да ће ЕУ помоћи Грчкој да изађе из актуелне кризе.

Евангелос Колотронус, директор грчке фабрике лекова Аделко такође очекује помоћ и разумевање европских партнера, пре свега зато што највећи део увоза овог произвођача долази из Немачке, Француске и Швајцарске.

"Имамо залихе за још два месеца. Упутили смо захтев министарству да плати неколико наруџбина у вредности од 160.000 евра. Бојим се да ће за то бити потребно времена", додао је  Колотронус.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси