Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београд има 38 радио-станица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2015.

Аутор: С. Милошевић Извор: Вечерње новости

Београд има 38 радио-станица

Радио, не радио свира ти радио. Ова крилатица је и даље актуелна бар када су житељи опрестонице у питању.

 

Данас, Београђани могу да слушају програм који емитује чак 38 радиостаница, доступних на подручју 17 општина главног града.

Први радиопренос становници главног града су били у прилици да чују септембра 1924. године, истог дана када и становници Беча.

Данас је музика различитог жанра са кратким рекламним блоковима и брзим вестима у трајању од два до три минута, главна карактеристика већине радиостаница.

Специјализован програм са верским темама има само "Слово љубве".

Музика је доминантна јер истраживања показују да слушаоци због тога и укључују радиоапарате каже Маја Раковиц, председница удружења радиостаница у Србији. Од музике коју пуштате, зависи коју ћете популацију привући. Слушалац ће наћи другу радиостаницу ако у програму има више од два минута говорних сегмената, па су информативне емисије  сведене на минимум. Радио Б92, Радио С, Индекс, Хит мјузик ФМ, као и Радио Београд 1 и 2 јесу станице са националном ферквенцијом.

Међу 18 "правих" градских станица су Накси, Градски, Пинк, Јат, Новости, Каролина, Лагуна и други. Радио Клас ће вас забавити у Сопоту, Кис ФМ у Лазаревцу, Дедал у Гроцкој, Радио Маг у Обреновцу.

И док се некада звучна кутија слушала у кругу породице, пријатеља и комшија, радио је данас постао медиј који најчешће слушамо када смо сами, на послу или у превозу. Развој интернета и мобилне телефоније допринео је да познате радијске џинглове чујемо где год да пођемо. Ово, у комбинацији са музиком, кратким вестима и сервисним информацијама јесте основни разлог зашто нам још увек свира радио.

"Новости" међу наслушанијим

Једна од најслушанијих градских станица је и Радио "Новости" који већ више од 20 година својим садржајима забавља Београђане. Поред добре музике и атрактивних емисија, квалитетан информативни садржај дугује дописницима широм Србије. Потврда успеха овог урбаног радија јесте број слушалаца који се увећава из дана у дан.

РРА издаје дозволе

Дозволу за почетак рада неке радиостанице издаје Републичка радиодифузна агенција, након расписивања јавног конкурса о додели ферквенција. Поред испуњених техничких, организационих, правних и финансијских услова, потребно је поднети и програмски концепт са оквирном програмском шемом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси