Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Сведоцима" прва награда ЕУ за истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2015.

Извор: Танјуг

"Сведоцима" прва награда ЕУ за истраживачко новинарство

Документарна телевизијска емисија "Сведоци" аутора Иване Лалић Мајдак и Милоша Теодоровића добила је прву награду ЕУ за истраживачко новинарство, коју је установио Генерални директорат за проширење Европске комисије.

 

Како је образложио председник жирија Раде Вељановски, у веома солидној конкуренцији од 21 приспелог рада, "Сведоци" су посебно одскочили у свим аспектима истраживачког новинарства и аутори су успели да скупе сведочења о веома мучним догађајима на Косову у време међунационалних сукоба деведесетих година. 

"Новинарски рад "Сведоци" професионално обрађује веома тешку тему на начин у коме су критеријуми друштвене релевантности, квалитета, оригиналности, професионалног ангажмана, интегритета и храбрости новинара задовољени на највећи начин", истакао је Вељановски. 

Ауторка Лалић Мајдак се нада да ће награда допринети да питања покренута у филму "Сведоци" не забораве ни медији ни институције.  

"За нас ауторе ова награда је изузетно вредно признање, између осталог и зато што је филм "Сведоци" био понуђен на бесплатно емитовање трима телевизијама у Србији и ниједна од тих телевизија није хтела или није смела да га емитује", рекла је Мајдак, док је њен колега Теодоровић нагласио да је кључна прича из тог филма, који се односи на злочин у селу Ћушка код Пећи, практично пао пред судом.

"Судска пресуда је поништена пред апелационим судом и то је процес који траје. Изостанак реакције друштва и медија потпуно је поражавајући", рекао је Теодоровић. 

Награда ЕУ за новинарство за циљ има да истакне и промовише изузетна достигнућа истраживачких новинара и да унапреди видљивост квалитетног истраживачког новинарства у земљама Западног Балкана и Турској. 

Ауторима су честитали заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт и председница Управног одбора Новосадске новинарске школе Дубравка Валић Недељковић, која руководи процесом доделе награда у Србији.

Стручни жири који је оцењивао радове чинили су новинарка Б92 Бранкица Станковић, главни и одговорни уредник редакције "Њузвика" МИлорад Ивановић, професор на Факултету политичких наука Вељановски, чланица Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине Жужана Серенчеш, професор Филозофског факултета у Новом Саду Владимир Баровић. 

Награду је установио Генерални директорат за проширење Европске комисије у складу са стратегијом за проширење ЕУ која препознаје изражену потребу за обезбеђивањем слободе говора у медијима, као и за подршку истраживачком новинарству у праћењу реформског процеса.  

Награда ЕУ за истраживачко новинарство додељиваће се од 2015. до 2017, а наградни фонд за најбоља остварења објављена у Србији у 2014. износи укупно 10.000 евра. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси