Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена Школа дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2015.

Аутор: Јована Симић Извор: cenzolovka.rs

Отворена Школа дигиталног новинарства Славко Ћурувија фондације

Славко Ћурувија фондација почела са обуком новинарки из шест градова у Србији. Међу предавачима познати новинари Оља Бећковић, Магда Јањић и Предраг Благојевић.

 

Прва Школа дигиталног новинарства за новинаре и новинарке локалних медија Славко Ћурувија фондације почела је са радом 3. јула, када су полазницама Школе ментори представили програм и начин на који ће се настава одвијати током наредних десет недеља.

Полазницама су се најпре обратили Јелена Ћурувија, почасна председница Славко Ћурувија фондације, и Илир Гаши, извршни директор СЋФ. Уводна предавања одржали су Павле Златић, главни и одговорни уредник сајта Б92, који ће водити курс дигиталног новинарства, новинарка продукцијске куће Мрежа Маја Дивац, која ће предавати новинарску етику и стандарде, извршни уредник Цензоловке Зоран Б. Николић (аналитичко новинарство) и главни уредник Цензоловке Перица Гуњић (истраживачко новинарство).

Сврха Школе је да младим новинарима и новинаркама локалних медија помогне да разумеју како је интернет променио начине на које новинари бирају теме, прикупљају и проверавају информације, припремају садржај и долазе до публике. Овим програмом Славко Ћурувија фондација жели да оснажи локалне медије и новинаре у покушају да, упркос повећаним економским и политичким притисцима, задрже независност и побољшају квалитет свог извештавања.

О традиционалном и дигиталном новинарству у Србији говорили су, као гостујући предавачи, и неки познати новинари: сарадница недељника НИН, раније ауторка емисије Утисак недеље Оља Бећковић, уредница онлајн магазина Vice Магда Јањић и главни и одговорни уредник портала Јужне вести Предраг Благојевић.

Оља Бећковић је у разговору са полазницама тражила одговор на питање „Који је посао новинара”. Предраг Благојевић је подсетио како су настале Јужне вести, један од најуспешнијих информативних портала у Србији, док се на предавању Магде Јањић разговарало о томе како је дигитално окружење изменило начин рада новинара.

Полазнице Школе дигиталног новинарства СЋФ су Алдина Луиновић (Пријепоље),  Вања Колар (Суботица), Драгана Прица (Нови Сад), Дуња Стојковић (Панчево), Љубинка Љујић (Пријепоље), Марија Вучић (Ниш) и Тамара Глигоријевић (Београд).

Школа ће трајати до 14. септембра, после чега ће две најбоље полазнице отићи на једномесечно студијско путовање у иностранство.

Школа дигиталног новинарства отворена је захваљујући подршци америчке Националне задужбине за демократију (NED).

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси