Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Машић: Позив на линч и мене и НВО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2015.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Новинару Би-Би-Сија прете смрћу због акције #седамхиљада поводом годишњице злочина у Сребреници

Машић: Позив на линч и мене и НВО

Новинар Би-Би-Си-ја Душан Машић, творац акције #седамхиљада, чија је идеја да се перформансом у Београду 11. јула ода почаст жртвама Сребренице, данима добија претње путем друштвених мрежа, које, како каже, већ прерастају у позив на линч.

 

Машић сматра да му је већу опасност по живот нанео ауторски текст директора и главног уредника "Новости" Ратка Дмитровића од појединачних претњи ултрадесничара, те је на свом Твитер налогу поручио да ће управо Дмитровић бити крив ако му се нешто "деси".

- Претње су стизале већ од првог дана. Готово два месеца. Баш као и похвале. Међутим, како се читава ситуација заоштравала око резолуције УН и хапшења Орића, тако су и претње постале бројније. Текст Ратка Дмитровића је само тај последњи позив на линч. И мене и невладине организације које су подржале акцију #седамхиљада - каже Машић за Данас.

Нејасан одговор власти

Он додаје да недостаје и јасан одговор власти и министра полиције Небојше Стефановића да ли ће гарантовати безбедност свима који буду дошли на манифестацију #седамхиљада. Одговор на то питање ни ми нисмо јуче успели да добијемо од министра Стефановића.

Акција покренута путем друштвених мрежа замишљена је тако да 11. јула, поводом двадесете годишњице злочина у Сребреници, у Београду седам хиљада људи легне испред Народне скупштине у знак саосећања са жртвама. Машић истиче да говорници нису планирани, већ да ће то бити кратка манифестација која ће показати да у Србији постоји довољан број људи који саосећа са свим оним што се десило пре 20 година. Акцију су подржале бројне невладине организације, али и осудиле многобројне групе и појединци.

- Извесни Заветници већ недељама организују кампању против Велике Британије и мене лично. Заказали су и контрамитинг за 11. јул. Ту су Шешељеви радикали, или бар неки који се представљају као такви. Наравно, доминирају патриоте из Републике Српске, али њих донекле и разумем - истиче Машић. Међутим, уколико му се, како каже, нешто деси, одговорним ће сматрати Ратка Дмитровића.

У свом ауторском тексту под називом "Машић из Лондона" Дмитровић поручује да ће оно што НВО планирају да ураде 11. јула у центру Београда имати теже последице по Србију од било које резолуције.

"Снажна симболика, још јача асоцијација, кристално чиста порука: тела на земљи, центар Београда, све је кренуло из Београда, Србија се извињава, тражи опроштај, признаје кривицу... Све што је до сада у Београду рађено на сатанизацији Србије и Срба, од стране споменутих организација и њима припадајућих кругова, није ни за поређење с горњим планом. Ако ово успе, лидери невладиних дружина, деценијски прегаоци на бетонирању апсолутне српске кривице за све што се деведесетих догађало на тлу бивше Југославије, могу у пензију. Њихова мисија, задатак, пројекат... биће испуњен. Иницијатор лежања испред Скупштине Србије зове се Душан Машић. Данас је новинар британског ББЦ-ја. Опет Лондон, опет Енглеска", написао је, између осталог, Дмитровић.

- Ако ми се било шта "деси" у наредних десетак дана, сматраћу колегу Дмитровића лично одговорним. Па нек онда даље објашњава мојој деветогодишњој ћерки шта је хтео да каже и шта је заправо мислио. Откуд они гнусни коментари испод његовог текста? Мене више од свега брине атмосфера која се ствара око #седамхиљада. Отвара се сезона лова на све нас који би желели да одамо пошту жртвама Сребренице. Активира се прича о издајницима и страним плаћеницима. Власт се "прави мртва" и дозвољава најекстремнијима да дивљају - каже Машић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси