Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2015.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Oxи

Сећате ли се Пасока, некад моћних грчких социјалиста и политичке династије Папандреу? Мислила сам да од њих ни камен на камену није остао, али сам се овог викенда уверила да Пасок има, ако не духовитог, а оно веома заједљивог представника за штампу.

 

Одисеас Константинопулос је, наиме, на грчкој телевизији Скај у недељу вече изјавио да је највећу подршку референдумској кампањи „Оxи” својим изјавама дао један немачки социјалиста, председник Европског парламента Мартин Шулц.

Они који губе имају право да се љуте, а Константинопулос је у љутњи посегао за сарказмом. Јер само се по себи разуме да Шулц није хтео да помогне Алексису Ципрасу и, како се на крају показало, огромној већини Грка који су одбили тврде услове међународних зајмодаваца.

Када се сам понудио за вођу грчке кампање у корист „да” кредиторима, Шулц је у ствари хтео да помогне Пасоку и осталим политичким партијама које су агитовале да Грчка прихвати европски диктат.

Када је са позиције првог европског парламентарца давао изјаве да је Грцима потребна технократска влада, а не она коју су сами изабрали само шест месеци раније, Шулц је такође покушавао да помогне Пасоку.

Када је уочи референдума изјављивао да ће Грцима, гласају ли „не”, одмах бити потребна нека нова валута уместо евра, такође је мислио да помаже својим политичким изабраницима у Грчкој.

Изгледа да је заиста веровао да поспешује „промену режима” у земљи која за себе воли да мисли да је колевка европске цивилизације.

Испоставило се да је Шулц био пријатељ који је својим грчким фаворитима пуцао у ноге.

Не знам да ли су га пре коначног референдумског исхода приватно молили да им више не помаже, али знам да су се показали толико незахвалним да су Одисеасу Константинопулосу дозволили да му јавно каже шта мисли о његовој подршци.

И то на једној од оних приватних телевизија које су бесомучно агитовале у корист „да“, а истовремено пропуштале да уживо преносе обраћање легално изабраног грчког премијера грађанима о референдуму.

Грчке колеге ми, наиме, кажу да су само два од осам националних дневних листова који излазе у Атини имала симпатије за „охи“, док је у корист „охи“ извештавала само једна телевизија, грчки јавни сервис.

То није тешко поверовати, нарочито ако сте у референдумској ноћи имали прилику да се забавите гледајући уживо програм једне од београдских телевизија у грчком власништву.

Имала је госта који нас је забринуто обавестио да је грчка адвокатска комора посумњала у правну основаност одлуке о расписивању референдума - једино је пропустио да нам каже и да је надлежни грчки суд два дана пре гласања позитивно оценио уставност и законитост Ципрасове одлуке. Да сте гледали - могли сте да помислите да сви они заједно савршено заслужују једни друге.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси