Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крњи одбор Агенције за борбу против корупције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2015.

Аутор: Вишња Аранђеловић Извор: Политика

Крњи одбор Агенције за борбу против корупције

Новинарска удружења не могу да се договоре о заједничком кандидату, па овом телу већ две године недостаје представник медија. Одбор Агенције за борбу против корупције дуже од две године заседа и доноси одлуке са осам, уместо са девет чланова, колико је предвиђено законом. Члан који недостаје требало је да дође из редова новинара и то тако што га, на заједнички предлог еснафских удружења, бирају народни посланици.

Међутим, наизглед једноставну процедуру закомпликовала је чињеница да Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) нису могли да се договоре о заједничком кандидату.

Како је, заправо, једно место у поменутом одбору остало упражњено до данас?

Крајем 2012. године УНС је, на захтев Министарства правде и државне управе и на основу Закона о Агенцији за борбу против корупције, предложио своју председницу Љиљану Смајловић за члана одбора поменуте агенције.

Неколико дана касније, у Скупштину је стигао и предлог НУНС-а да у одбор уђе потпредседник овог удружења Драган Јањић, иначе саветник заштитника грађана Саше Јанковића.

Предлозима ту није крај, па је Синдикат новинара Србије предложио трећег кандидата – новинара Танјуга Предрага Толпу.

Према слову Закона, Агенција нема овлашћење ни да предложи ни да одлучи о томе ко ће да буде члан њеног одбора. Но, Закон не каже ни Скупштини шта јој је чинити ако нема јединственог предлога.

– Проблем који постоји у одбору Агенције за борбу против корупције није једини и јавља се врло често када више организација треба да се усагласи у вези с питањем кандидата. Нама Закон није дао механизам ни решење како да реагујемо када нам уместо једног кандидата понуде више њих. Очекујем да ће потешкоће тек да се јаве када невладине организације ускоро буду морале да дају решење за Регулаторно тело за електронске медије – објаснила је за „Политику” Весна Марјановић, народна посланица и председница Скупштинског одбора за културу и медије.

Њен колега из скупштинске клупе и председник Одбора за правосуђе и државну управу Петар Петровић признаје да до сада ниједном није разговарао са надлежнима из Агенције за борбу против корупције о спорном питању, иако је Петровићев одбор надлежан за Агенцију. Он тврди да ће на заседању одбора покренути питање деветог, новинарског члана.

Сама Агенција за борбу против корупције као да превише не хаје што, уместо девет, има само осам чланова, иако председник одбора Агенције Зоран Стојиљковић прихвата да питање деветог, новинарског члана није небитно.

-Свакако да би на тај начин биле отклоњене и могућности блокада у раду одбора, настале због његовог непотпуног састава, што би допринело и његовом увећаном кредибилитету – каже Стојиљковић.

Нико из Одбора и Агенције, међутим, није нашао за сходно да покрене решавање тог питања у последње три године.

УНС жели да промени свог кандидата за члана одбора (Љиљана Смајловић је у међувремену постала главна уредница „Политике”), али ово удружење сматра да је на њиховог кандидата ред да буде члан бар неког од регулаторних државних тела, имајући у виду да је у Агенцији за борбу против корупције у претходном мандату био НУНС-овац из Бете Златко Минић и да је УНС вишеструко бројнија новинарска организацији него што је то НУНС.

Независно удружење новинара Србије иначе остаје при свом кандидату за члана одбора Драгану Јањићу.

Ово удружење своје чланове имало је и у РЕМ-у (некадашња Републичка радиодифузна агенција), и то од његовог оснивања па до данас.

Прво је из редова НУНС-а у ово регулаторно тело изабрана професорка Факултета политичких наука Сњежана Миливојевић, па новинар Слободан Ђорић.

Затим је Народна скупштина у поступку избора Савета РРА два пута гласала за кандидата НУНС-а Гордану Сушу, која није прошла при првом гласању.

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

08.07.

2015.

Jasminka [нерегистровани] у 13:08

kako me se niste setili?

Baš me čudi, kako me se niste setili?
Ili me to uopšte ne čudi?

Jasminka Kocijan

Одговори
уто

07.07.

2015.

Stanko Simić [нерегистровани] у 07:59

AGENCIJA ZA KORUPTIVNO ZAPOŠLJAVANJE

Agencija je bez kredibiliteta da bilo koga kontroliše.
Niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je ne baš tačno i ublaženo pisala, pistaljka.rs. Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta pokušano je zataškavanje ovog skandala. Administrativni odbor Skupštine trebalo je da se pozabavi ovim slučajem, a ne da odobrava promenu sistematizacije radnih mesta i zapošljavanje lica po ugovoru na osnovu diskrecione odluke direktora. Konkretna postupanja ovog organa opstruišu napore časnih pojedinaca da se odupru i prijave korupciju. Za ovakvo stanje odgovorni su uprava i zaposleni,a posledica je načina na koji su se uposlili. Popuna ovog organa od samog njegovog nastanka do danas vršena je suprotno propisima. Agenciju u ovom sastavu treba ukinuti . Novim zakonom treba ustanoviti organ koji bi dao rezultate u borbi protiv korupcije.

https://www.scribd.com/stanko.simic

Одговори
пон

06.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:20

Menjajte Zakon!

NUNS je odavno, osipanjem clanstva, izgubio kredibilitet. Dok su uy obilje novca spolja imali i ino podrsku radili su sta su hteli. Sad im je preostala samo navika da opstruiraju UNS. I tu nema pomoci. Zato bi trebalo promeniti Zakon i uvesti neku vrstu naizmenicnog izbora ili, sto je mnogo pravednije, dat prednost onoj grupaciji iza koje stoji mnogoljudnija baza.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси