Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Екран чека одборнике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2015.

Аутор: З. Рашић Извор: Вечерње новости

Екран чека одборнике

Само два дана откако је локални парламент донео одлуку о покретању поступка ликвидиције ЈП РТВ Ћуприја, Синдикат новинара тог јавног предузећа, који је подружница СИНОС, затражио је реаговање министарке Кори Удовички, а од одборника очекује да се предомисле. Синдикат новинара Србије сматра да је одлука незаконита, а Зоран Матић, председник подружнице СИНОС у РТВ Ђуприја, каже да Скупштина општине сходно Закону о јавном информисању, који прописује обавезну приватизацију свих медија једноставно није имала право тако да одлучи...

Нигде не пише да за приватизацију постоји алтернатива, у виду ликвидације или  стечаја, па смо се обратили одборницима од којих захтевамо да хитно преиспитају своју одлуку и пониште је.

Због хитности, председница СИНОС Драгана Чабаркапа и ја затражили само да нас прими министарка Кори Удовички  наводи Матић и прецизира да је СО одлучила да ликвидира РТВ само четири дана после договора са председником општине да се Агенцији за приватизацију  достави процена вредности, како би овај електронски медиј ушао у процес приватизације. 

Уместо тога, телевизија је напрасно ликвидирана.

Тачно је да Синдикат није дао мишљење о општинском програму технолошког вишка, ни позитивно, ни негативно, али само зато што је био неповољан по раднике.

Владин социјални програм, који би се реализовао после приватизације, био је знатно бољи и по њему би радници са већим бројем година стажа добили од 4.000 до чак 7.000 евра, док су се општинске отпремнине кретале око 200.000 динара објашњава Матић, наводећи да тренутно ни Синдикат не зна какав је статус запослених.

Од 29 радника, колико их је у РТВ остало од кад је деветоро колега прихватило општински програм, неки су на годишњем одмору, неки раде, док је другима речено да не долазе на посао...

Никаква решења још нису добили. Ћупријом, иначе, круже прича да је локална власт одлучила да ликвидира "своју" телевизију из страха да је не купи неко ко не подржава овде владајућу "гарнитуру"...

Прекршени закони

Директор РТВ Ћуприја по Закону је био обавезан да Агенцији за приватизацију достави процену њене вредности. У супротном, предвиђени су кривично гоњење и казне, а што се тиче одборника, и они су покретањем поступка ликвидације прекршили Закон о јавном информисању и Закон о приватизацији  тврди Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије (СИНОС).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси