Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трансформисан РТС мотив за плаћање таксе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2015.

Аутор: Мирослав Карлица Извор: Данас

Трансформисан РТС мотив за плаћање таксе

Одлука управних одбора Радио телевизије Србије (РТС) и Радио телевизије Војводине (РТВ) да од почетка следеће године врате обавезу плаћања претплате за јавни сервис свакако је позитиван потез руководстава ових двеју медијских установа. Како ће се та обавеза на крају звати такса, претплата или другачије, у овом тренутку и није суштински важно. Најзначајније је то да би ово могао да буде први, несумњиво веома важан корак којим би се РТС (и, наравно, РТВ) поступно извлачио из „загрљаја“ државе.


Међутим, ту се сада не би требало зауставити већ би се морали предузети додатни кораци уколико се заиста жели слободан, независан и професионалан јавни медијски сервис чији су власници грађани Србије.

Пре свега морају се испунити неки основни предуслови.

Прво, потребно је инсистирати на наплати заосталих дуговања за телевизијску претплату свима онима који то нису учинили за претходни период, до доношења одлуке о укидању претплате. Та обавеза није толико важна само због чињенице што се ради о парама веома важним за функционисање РТС-а, већ више због тога да се покаже одлучност државе да се испоштује закон, да су сви грађани једнаки пред законом.

Држава која је добрим делом сама довела до овог стања „слободног избора“, платити или не платити, када је у питању овај намет, сада има обавезу да, насупрот своје раније политике попуштања неплатишама, овога пута покаже јасну одлучност да се закон мора поштовати.

Правду је овде могуће постићи само на два начина - један је да сви дужници за телевизијску претплату из претходног периода морају подмирити своје обавезе, без изузетака, док је друга опција, уколико држава то не жели или не може да спроведе, да свим оним грађанима који су поштовали закон те измиривали своје обавезе на име телевизијске претплате у целости тај новац буде враћен.

У супротном, држава би показала не само да не поштује законе које је сама донела него и да подстиче поделу и неправду међу грађанима.

Чини се да је за државу са веома сиромашном касом лакша она прва опција, да дужници једноставно измире своје обавезе. Други предуслов за повратак поверења грађана у националну телевизију и тиме креирање позитивног става према обавези плаћања телевизијске претплате јесте дужност коју би морао пре свих да сам РТС преузме на себе.

Наиме, ради се потреби озбиљне и радикалне трансформације те куће како би она уистину постала јавни медијски сервис свих грађана Србије, односно, пружила уверење да је заиста „РТС власништво грађана Србије“.

Јасно је да коренита трансформација подразумева и да би РТС несумњиво могао и морао да има квалитетнији програм од садашњег, посебно информативни, и на томе би заиста требало озбиљно радити.

Међутим, оно што је у овом тренутку изнад свега далеко важније нагласити јесте потреба да се покаже законско и транспарентно пословање ове куће. Грађани морају да знају и виде како се у Јавној медијској установи троши њихов новац.

Неопходно је на јасан и законит начин спроводити политику запошљавања, као и саму кадровску политику. Такође је важно рашчистити са мрачном прошлошћу ове куће деведесетих година без чега се не може градити здрава будућност.

Уколико се РТС заиста темељно не промени, односно не покаже као високо професионалан, независан и слободан медиј тешко ће он да увери грађане да има легитимацију да заступа њихове интересе и уједно троши њихов новац.

Дакле, један од кључних услова у успешној изградњи демократске, правне и слободне државе Србије јесте темељно реформисана Јавна медијска установа РТС.

Ослобођен и професионализован РТС би требало у основи да (по)остане истински глас народа и да промовише интересе и потребе грађана Србије, да тако рећи постане vox television vox populi (глас телевизије је глас народа).

Показатељи да се РТС из темеља мења морају да дођу баш из те куће, да буду јасни и видљиви, како би грађани препознали тај медиј као заиста свој а не сервис владајуће политичке елите или неких отуђених група. А управо ће то да буде најбоља кампања за потребу плаћања најављене телевизијске таксе.

Аутор је новинар Програма за дијаспору РТС-а

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси