Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цена медија - шака евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2015.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Цена медија - шака евра

Агенција за приватизацију огласила је у последњи час јавни позив за приватизацију још 11 медијских кућа. Тако их је на продају доспело 50, а мимо ове процедуре остале су 23 медијске куће. И у једном и у другом кошу, без разлике, медијима прети гашење. Само су први још четири месеца на "вештачком дисању" држава им је продужила финансирање до краја октобра.

 

После тога, ако нико не буде преузео управљање, и они би могли да буду избрисани из медијског регистра. На медијском небу и даље постоји 1.440 медија, а после октобра могло би да их буде неколико десетина мање.

Поједине медијске куће, због нагомиланих дугова, одмах ће бити угашене.

Међу првима на листи биће ЈП Радио Лесковац, који ће после 44 године рада, за неколико дана престати да емитује програм.

Агенција за приватизацију није расписала оглас за продају, уз образложење да стари власници у процесу реституције потражују зграду, као и да дуг износи 15,7 милиона динара. Тренутно послују позитивно и на нивоу процењеног капитала од 3,9 милиона динара, што би била почетна аукцијска цена.

Локална самоуправа је у међувремену условно преузела дуг за комуналије и измирила заостале зараде, али је то урађено касно.

"Позитивно послујемо од  почетка маја, а за куповину радија била су заинтересована три озбиљна купца. Због захтева власника зграде у којој радимо, више ништа не можемо да урадимо. Чим оснивач буде званично обавештен о свему, угасићемо наш програм", рекао је Братислав Илић, в. д. директора.

Сви запослени већ су узимали бесплатне акције, па не могу да постану власници Радио Лесковца.

Иако ће неке медијске куће моћи да се купе за неколико стотина евра, постоји опасност да за њих нико неће бити заинтересован, па ни да узму бесплатне акције, јер се са имовином преузимају и дуговања. Најјефтиније, ЈП за информисање Нови Кнежевац, понуђено је за 235 евра. Ако у првом позиву нико не буде заинтересован, цена ће бити преполовљена. Међу најјефтинијима су и РТВ Пруга из Лајковца, РТВ Блаце, Радио Шид, РТВ Брус, Радио Медвеђа...

Највећу почетну цену има "Дневник" АД, за који ће будући власник морати да издвоји најмање 7,4 милиона евра у првом кругу или два пута мање у другом. То ипак не значи да ће постати већински власник листа "Дневник".

"Дневник" АД јесте државна медијска кућа, са неколико издања. Што се листа "Дневник" тиче, ми смо, са 45 одсто акција, у њему мањински власник, па ће онај ко купи нас, уз све остало што поседујемо, купити и то објашњава Светозар Карановић, директор "Дневника" АД.

Преосталих, и већинских 55 одсто акција листа "Дневник" је приватно власништво већ 13 година. Најпре су припадали немачком концерну ВАЦ који их је, 2012. године продао контроверзном бизнисмену из Шапца Мирославу Богићевићу. Неупоредиво је, међутим, атрактивнија преостала имовина "Дневника" АД. Реч је, наиме, о пословној згради од 4.000 квадрата и зграда бивше штампарије од 5.500 метара квадратних. А све то на плацу од 11.000 квадрата на изузетно атрактивној локацији на Булевару ослобођења.

Ваљево

Радио Ваљево, једина информативна кућа у том граду, на списку је медија који чекају купце и то по симболичној цени од 3.000 евра. Ова медијска кућа нема некретнине, а новом власнику може да понуди радијску опрему и 11 запослених, који нису велики оптимисти да ће пронаћи власника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси