Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарски хлеб, главе на пању и рекламе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2015.

Аутор: М. Чекеревац Извор: Политика

Новинарски хлеб, главе на пању и рекламе

Ко хоће да остави новинаре без хлеба, ко је и како контролисао медије, а ко је решио да стави „новинарску, информативну медијску главу на пањ”, само су неке од тема о којима су полемисали опозиционари и напредњаци у Скупштини Србије током расправе о амандманима на предлог закона о изменама Закона о јавном информисању и медијима.

 

Продужење рока за приватизацију медија, у принципу никоме није било спорно, али јесте разлог за то.

Зоран Живковић, лидер Нове странке, тражио је од министра Ивана Тасовца да се не брани ћутањем и да каже ко је опструисао спровођење закона: „Ко су ти људи, именом и презименом, а ако не можете поднесите оставку због вас, не због нас.”

Тасовац је одговорио да се он у парламенту не брани и да му је привилегија да разговара о амандманима, а на то зашто није објашњавао одбијање Живковићевог амандман (брише се члан), је рекао: „Могу да вам кажем амандман се не прихвата, или амандман не прихвата се. То је довољно с обзиром на то какав сте амандман поднели.” Живковић је одвратио да је министар Тасовац „био на путу да буде духовит, оволико је фалило”.

Живковићев страначки колега Владимир Павићевић поновио је питање, а одговорио му је Мирко Крлић (СНС) рекавши да је „влада продужавањем рока дала шансу једној професији да се спаси”. Крлић је додао: „Ви сте једном рекли – народ је држава, па и новинари су неки народ и они заслужују парче хлеба, нову шансу.” И министар Тасовац је реаговао: „Колико сте јасно написали амандман, толико сте јасан одговор добили.”

Александра Јерков (ДС) рекла је да су председници општина, директори телевизија, људи из СНС-а опструисали примену закона, и додала да имамо разлога да верујемо да ће то наставити да раде. Одговорио је Владимир Ђукановић (СНС): „Супротна страна има разлога да опструише овај закон и то баш у Војводини. Из покрајинског буџета издвајају се ненормалне паре за медије који су под њиховом контролом, како би се припремили за покрајинске изборе.”

Укључио се и Јанко Веселиновић (Преокрет) рекавши да новинарима не треба шанса и парче хлеба само за три месеца, они би требало да живе и после октобра: „Ви не нудите ништа, новинари су збуњени.” Министар Тасовац је за то да се расправа политизује: „Држим се онога што су амандмани.”

Борислав Стефановић (ДС) казао је да се овде у суштини расправља о томе када ће, у пренесеном смислу, та новинарска и медијска, информативна глава, бити стављена на пањ. Стефановић је рекао да није против изласка државе из медија, али да је требало направити локалне и регионалне јавне сервисе. Он је додао: „Направили сте закон због кога ће скоро 3.000 људи на улицу, а да ли ће егзекуција бити извршена у овом месецу, или у децембру, то људе не интересује.”

Реаговао је Владимир Ђукановић (СНС) рекавши да су „новинари остали без тог парчета хлеба тако што је једна странка са својим тајкунима – један од њих је био председник странке, а други је имао огроман закупљен рекламни простор – уништавала медије ускраћујући им рекламе.”

Ђукановић је позвао опозиционаре да не „продају демагогију” и додао: „Ви сте те људе довели до тога да остану без посла, ти медији нису производили никакав садржај, нико их није гледао, а преживљавали су јер им је из буџета јавних предузећа пребациван новац, јер су вам служили у кампањи.”

Одговорила му је Весна Марјановић (ДС) питањем: „Ко су данас власници агенција које се баве продајом рекламног простора у медијима? Да ли су повезани са неким људима у Влади Србије?” Ђукановић је рекао: „Подржавам апсолутно било какву истрагу да видимо ко данас, ако такав постоји, оно што су радили ваш бивши председник странке и један од тајкуна, уцењује медије рекламама.”

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси