Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спасовић: Тиши у похвалама, гласнији у критикама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2015.

Аутор: З. В. Извор: Данас

Спасовић: Тиши у похвалама, гласнији у критикама

Један од скупова које организује Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија „Локал прес“ одржан је у Пожаревцу а тема је била „Јавни интерес у троуглу: организације цивилног друштва - медији - локална управа“.

Модератор скупа, Снежана Милошевић, која је и генерална секретарка Локал преса, је у уводној речи истакла да је у наредном периоду од великог значаја учешће локалних организација цивилног друштва у одређивању и дефинисању јавног интереса грађана у малим срединама, у препознавању могућности за заједничко деловање и сарадњу са медијима и локалним управама, у циљу што бољег информисања грађана у оквиру Закона о информисању и медијима.

Излагачи су били: шефица Одељења за медије ОЕБС, Гордана Јанковић, представница ОЕБС, Сања Станковић, адвокат Локал преса, Драган Лазаревић, представник АНЕМ-а и Локал преса у Комисији за избор пројеката у Крушевцу, Дејан Црномарковић, начелница одељења за друштвене делатности Градске управе Пожаравац, Милена Несторовића.

Присутнима се обратио и председник Скупштине града Пожаревца, Бане Спасовић.

- Резултати и закључци данашњег окупљања у великој мери интересују пожаревачку локалну самоуправу, управо због жеље да се положај медија које се баве темама важним за грађане Пожаревца, побољша. Сигуран сам да на политичку сцену нашег града последњих година ступају људи који су свесни да када се каже: сарадња са медијима, не мисле на средства која ће послужити да остваре циљеви сопствене политике и опстанка на власти. Преведено, желим да пожаревачки медији у будућности буду тиши у похвалама, како се не бисмо уљуљкивали постигнутим резултатима, а далеко гласнији у критикама, како би нас стално подсећали како смо ми, представници власти, запослени од стране њихових читалаца, гледалаца, слушалаца, односно, једино што желим је објективно информисање, рекао је Спасовић.

Гордана Јанковић, шефица Одељења за медије ОЕБС-а нагласила је да су медији део цивилног сектора и да имају велики значај за правилно информисање грађана, отварање тема које је неопходно отворити и стављање у контекст информација.

- Пошто се медији мењају, интеактивност између грађана и медија је све већа, а улога локалног новинара се мења, јер он ставља у контекст различите информације које се појављују и чијем креирању учествују и грађани, додала је Јанковић.

Сања Станковић из ОЕБС-а је говорила о медијским реформама које треба спровести, као и о дефинисању јавног интереса. Како је нагласила, веома је важна комуникација између медија и невладиног сектора и представника локалних самоуправа, који би требало да буду свесни да медији и невладине организације боље разумеју теме којима се свакодневно баве и које су из њиховог делокруга, а што умногоме олакшава деловање свих.

- Информисање грађана је обавеза општине, медији информишу грађане о свему што је битно, а што ради локална самоуправа, али они нису портпароли, не преносе саоштења, већ информишу грађане. То је оно за шта се деле средства добијена путем пројектног финансирања. Невладин сектор ту јако много може да помогне кроз цео процес.

Милена Несторовић је, у име Градске управе Пожаревца, изразила бројне недоумице везане за расписивање конкурса везаних за медије, пре свега који је орган задужен за расписивање конкурса, као и који су критеријуми за додељивање средстава. Она сматра да су критеријуми недовољно дефинисани.

Након излагача уследила је дебата у којој су учествовали представници пожаревачких и костолачких медија и невладиних организација.

Директорка „Реч народа“, Андријана Максимовић упозорила је на чињеницу да лоша припремљеност за промене које се законом предвиђају, а везане су за информативне куће, може да доведе до гашења медија.

Она је упутила апел да се помогне медијима у припреми за ситуације које следе. Такође, изнела је мишљење да у комисијама за додељивања средстава по пројектима нису увек компетентни људи.

Општи закључак са овог округло стола могао би бити да законска регулатива доноси много новина али да у реалности још увек не постоји „здрава“ клима за њихово спровођење, чему доприносе многе забуне, неупућеност, спорост надлежних институција, као и лош положај медијских кућа у финансијском и сваком другом смислу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси