Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Такса за РТС поново уз рачун за струју?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Такса за РТС поново уз рачун за струју?

Управни одбори Радиотелевизије Србије и Радио-телевизије Војводине донели су одлуку да такса за јавне сервисе од 1. јануара следеће године буде 500 динара, што је у складу са Законом о јавним сервисима који прописује да не може бити већа од тог износа.

 

С друге стране, начин наплате таксе још није одређен, али, како сазнаје Данас, постоји идеја у Влади Србије да то буде поново уз рачун за електричну енергију, али овог пута не као одвојена уплатница већ би било обједињено. О овој идеји, међутим, за сада не постоји сагласност.

Према Закону о јавном информисању, усвојеном у августу прошле године, наводи се да одлуку о утврђивању висине таксе Управни одбори РТС и РТВ доносе заједнички најкасније до 30. јуна 2015. године и да она не може бити већа од 500 динара.

Закон прописује и да је обвезник плаћања таксе свако физичко и правно лице које је корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору.

Јавни медијски сервис требало би да води евиденцију обвезника плаћања таксе са свим личним и другим потребним подацима, као и да утврди садржину и форму обрасца за уплату таксу.

Јавни сервис сваком обвезнику требало би, према закону, до краја текуће календарске године да доставља 12 образаца за плаћање таксе за наредну календарску годину.

Извори који учествују у преговорима РТС и РТВ са надлежним институцијама и министарствима кажу за Данас да су поједине одредбе о наплати таксе за јавни сервис непримењиве и да ће се затражити промена Закона о јавним сервисима најкасније до септембра ове године.

Како објашњавају, такса за јавни сервис није препозната у Закону о таксама, па самим тим се не зна ни како би се обрачунавала камата за неплатише.

Такође, сматра се и да би посебна уплатница за плаћање била неефикасна, јер тако не би могли грађани да се обавежу због чега се размишља поново о обједињавају са рачуном за струју.

Подсетимо, РТС и РТВ су већ другу годину на буџету Србије и то могу бити, барем према Закону, још само до краја ове године. Претплата је укинута 2014. због ниског степена наплативости.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

26.06.

2015.

FOTOPRESS [нерегистровани] у 12:04

NEDOPUSTIVO...

Drzava se poput lesinara ostrvila na gradjane Srbije,posebno na one koji jedva prezivljavaju i na taj nacin krpi rupe svojoj nesposobnosti da rukovodi i obezbedi narodu da zive kao sav normalan svet.Sebi su obezbedili visoka primanja,sve privilegije....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси