Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Египат: Затварају, муче и пребијају новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2015.

Извор: Тaнјуг

Египат: Затварају, муче и пребијају новинаре

Египат држи рекордан број новинара у затвору с намером да угуши слободу штампе, а под изговором националне безбедности, саопштио је Комитет за заштиту новинара.

 

Комитет (CPJ) је у затворском попису који је спровео 1. јуна открио да је најмање 18 египатских новинара у затвору због извештавања, што је највећи број затвореника из те професије откад је Комитет почео да бележи ове податке 1990. године.

''Претња затвором у Египту је део атмосфере у којој власти врше притисак на медије да би цензурисали критику и забранили коментарисање осетљивих тема'', наводи се у извештају CPJ.

Председник одбора за слободу египатског синдиката за штампу Калед ал Балши изјавио је да је број затворених новинара још већи, те да износи више од 30 затвореника.

''Ово је најгора клима за бављење новинарством у египатској историји'', изјавио је Ал Балши за Ројтерс.

Ројтерс није могао да независно потврди број затворених новинара у Египту.

CPJ је саопштио да је власт оптужила највећи део ухапшених новинара за припадност или повезаност са Муслиманским Братством које је Каиро означио као терористичку групу и претњу по националну безбедност..

Неколико новинара је одбацило оптужбе да су повезани са Братством, а владин извор је навео да извештај CPJ није објективан те да су новинари ухапшени због кривичних пријава, а не из политичких разлога или због слободе изражавања.

Шест новинара је осуђено на доживотну затворску казну, а неколико других је задржано у притвору при чему није одређен датум судског саслушања, објавио је CPJ у извештају.

''Хапшења новинара у Египту су често насилна и укључују пребијање, злостављање, рације на њихове домове и конфисковање имовине'', објашњено је у извештају CPJ.

У извештају се даље додаје да су затворске ћелије често прљаве и претрпане.

У писмима из затвора, неки новинари пишу да често не виде сунце недељама, док други описују тортуре којима су подвргнути затвореници, укључујући употребу "електро шокова'', наводи CPJ.

Извор из владе је одбацио све тврдње о мучењу.

''Свако ко је ухапшен је приведен након што јавно тужилаштво издало налог за хапшење. Ова установа, заједно са судом надгледа све затворске објекте. Свако ко тврди да је малтретиран може да уложи жалбу тужилаштву или суду који ће казнити сваког за кога утврди да је одговоран за мучење'', објаснио је извор из владе.

Гушење слободе штампе, која поред затвора подразумева и наметање строжих ограничења новинарима, оставио је многе области у Египту ,,озбљно непокривеним у извештавању'', додао је CPJ.

То је, пре свега видљиво у случају Синајског полуострва где се војска бори против побуњеника, који су убили више стотина полицајаца и војника, након што је режим председника Мухамеда Мурсија срушен током масовних протеста 2013. године.

Ал Балши је нагласио да ,"терористичке групе'' представљају опасност за животе оних који говоре против њих.

Новинарима је забрањен приступ војним базама на Синају, навела је CPJ, и локални извештавачи су суочени са претњама власти и милитаната.

Владин извор је нагласио да се спречавање новинара да уђу у Синај врши из безбедносних разлога и из страха за сигурност и животе новинара.

''Новинарство у Синају не постоји'', цитирао је CPJ једног новинара из северног Синаја који је желео да остане анониман.

''Можемо да пишемо и пренесемо једино причу војске. Све остало води нас у затвор'', нагласио је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси