Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је он нормалан? Заменик градоначелника Томислав Јанковић наставља обрачун с медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2015.

Извор: mitrovica.info

Да ли је он нормалан? Заменик градоначелника Томислав Јанковић наставља обрачун с медијима

У настојању да глас јавности прекроји по мери која њему одговара, заменик градоначелника Томислав Јанковић, поднео је тужилаштву пријаву против новинара СМ портала Милана Миливојевића, у којој је навео да поменути у тексту под називом „Година предизборног задуживања“ позива на рушење уставног поретка (!?).

 

Поменути новинар је, у неуобичајено пријатној атмосфери митровачке Полицијске управе, обавио информативни разговор који је, на тренутке, подсећао на разговор глувих. Иако је новинар СМ Портала инсистирао да му се наведе део текста у којем је позив на револуцију очигледан и видљив, присутни полицијски службеник је, уз нелагодни смешак и извињење, навео да он у тексту не види ништа слично, нити га је ко из тужилаштва упознао са конкретним оптужујућим детаљем.

Оно што је извесно је да иза свега стоји лично настојање заменика градоначелника Томислава Јанковића, који је на одговорну функцију дошао као кадар СНС-а, да ућутка критичку мисао новинара који отворено пише о његовом бахатом понашању на функцији коју обавља, а која проузрокује директну штету граду, али и о његовом нераду који прилично кошта овдашње грађане.

Не желећи да преузмемо на себе улоге и тужиоца и судије, поменути текст, објављен почетком ове године, преносимо у целини, у намери да читаоци сами процене у којој мери он угрожава уставни поредак Србије:

2015 – година предизборног задуживања

Иако је година тек почела, локална владајућа коалиција је, судећи по усвојеном Буџету, најавила задуживање грађана у износу од преко 600 милиона динара.

Како је речено, ово ће се потрошити на инфраструктурне објекте попут подвожњака и базена. Како није речено, ово се чини због чињенице да је наступајућа година предизборна, те пред грађане у следећој изборној кампањи треба са нечим изаћи. Кад већ нема нових фабрика и обећаних радних места.

Хоће ли митровачки бирачи, по ко зна који пут, бити опет превеслани жедни преко воде?

На последице задужења које ћемо враћати у наредним годинама, овог тренутка готово нико и не указује. Опозиције, сем минорних ванпарламентарних странака и група, готово и нема. У градској Скупштини успротивили су се само одборници избачени из Демократске странке, држећи успут предавање о моралу којег ни сами немају. Да имају, вратили би своје мандате странци на чијој су листи изабрани. Да имају, не би моралисали топло ушушкани у фотеље јавних предузећа и остала буџетска намештења која су себи обезбедили за време док је њихова политичка опција вршила власт.

Зато их је народ и збацио јер су били штетни и бескорисни, гледајући само свој лични интерес. Зато је народ и гласао за СНС, јер су обећали да ће бити другачији. И слагали. Исти су као предходници, ови који сад тобож као нешто критикују.

Изеш скупштину где је Продановић глас опозиције!

Познаваоци локалних прилика тврде да тај новац (реч  је, дакле, о 600 милиона) може да се обезбеди и на други начин. Рецимо штедњом.

Када би се градоначелник захвалио петорици својих АПСОЛУТНО бескорисних помоћника, град би уштедео око 7 процената горе наведене суме, која се сада одлива на плате и репрезентацију ових паразита. Штете не би било никакве, јер ових пет помоћника ништа и не раде, а добијају огромне, шестоцифрене плате. Двојицу је делегирао локални одбор СНС-а (Борислав Бабић, Богдан Кузмић), двојицу ДСС (Василије Радосављевић и Богдан Ћосић), а један долази из СПС-а (Томислав Ожеговић).

Припремајући овај текст, питали смо сваког од њих, шта је урадио у току свог досадашњег мандата. Осим празног наклапања и лажи које вређају интелигенцију саговорника, одговор је – ништа. А коштају нас годишње (са репрезентацијом, дневницама и материјалним трошковима) готово 10 милиона. Пута 4 године колико им траје мандат.

Друго, када би градоначелник укинуо одборнички додатак, уштедело би се додатних скоро 20 милиона. А никог не би заболело, јер сви одборници већ, поред мандата, имају и добро плаћена буџетска радна места. Укључујући и оне Продановићеве, који се лажно представљају као опозиција.

Код приватника не ради, ама, баш ниједан – све буџетлије!

Посебна цвећка је заменик градоначелника Томислав Јанковић. Заиста ником нормалном не би требало да смета када се у наш град досели неко ко је стручан у својој области (доктор, професор, добар мајстор…) али кад на место другог човека града заседне поштар са вишом ПТТ школом (плус Мегатренд), чије се порекло не зна нити ишта поседује у граду, онда је то посебно иритирајуће.

Јесмо ли ми, грађани Митровице, некакви домороци, Индијанци? Јесмо ли ми нецивилизовани варвари које ће сваки Курд, Сиријац, Авганистанац на пропутовању за Европу да воза један мандат, узме новац, једе и пије на наш рачун, користи службени аутомобил (и још му сипамо гориво), па онда продужи даље својим путем?

Зар нема Митровчана који би могао да буде заменик градоначелника већ то мора да ради особа која је стигла из неког руралног краја где се још осећа задах Отоманског царства?

Колико бисмо уштедели или окористили се да је на овој функцији неко ко воли свој град, ко поседује колективно сећање на Мајмунац, Дом омладине, Завичајни клуб студената…а не неко кога занима само каријера у Београду, а Митровица му је добра одскочна даска за њу.

На крају, када би градоначелник реформисао Градску управу и уместо осам свео је на два или три градска начелства колико би се открило непотребних радних места које нас коштају, а никакве користи немамо од њих. Грађани са приходима од 200 евра се додатно задужују, а општински паразити купују станове и добре аутомобиле, арче наш новац на измишљене невладине организације и спортске клубове који не функционишу (постоје само на папиру и извлаче новац).

Са оваквим уштедама и јефтином градском управом, са уштедама на нивоу јавних предузећа, на реорганизацији установа културе и тако даље, сасвим је сигурно да би се оних 600 милиона са почетка текста скупило и без задуживања.

Овако, ми се додатно задужујемо, а они  – партијски нанос  у Градској кући – размишља где ће на море.

Што се мене тиче, за ову годину бих најпре пожелео једну добру стару револуцију.

По могућству неконтролисану.

Дуплу, молим!

(објављено 04. јануара 2015.)

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси