Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наш радио ујединио Американце и Русе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2015.

Аутор: Д. Матовић, Б. Субашић Извор: Вечерње новости

Наш радио ујединио Американце и Русе

Штетa што се нешто овакво гаси! Не могу да опишем какав је осећај кад сте у иностранству дуже време без интернета и онда на краткоталасном радију чујете вести из отаџбине, са жаљењем је прокоментарисао Андреја Костић из Хамбурга најављено гашење Међународног радија Србија (Радио Југославија).

Он је само један од многих чланова наше дијаспоре, који су потписали петицију "Србији треба међународни радио" коју је покренула српска дијаспора у Швајцарској, против укидања нашег јединог гласила за информисање светске јавности и српског расејања.

Таква подршка стиже и из Америке, Велике Британије, Русије, Немачке, Шпаније, Алжира, Турске, Грчке, Индије, Гвинеје, Данске, Бугарске... Реаговала је интернационална група "Љубитеља краткоталасног емитовања" и свих 4.182 члана залажу се за опстанак српског радија, чији се програм на 12 језика већ 80 година чује на свим континентима.

- Тишина је увек грешка. Очувајте глобално радио емитовање Србије - поручио је Тим Луис из Ист Хемптона у САД.

Из Курска у Русији слично упозорење послао је Константин Асејев:

- Гашење Међународног радија Србија је грешка. После ће бити прекасно да се обнови. Уништити је лако, а створити је тешко.

За опстанак српског радија свој глас је дао и универзитетски професор Филип Хискок из Сент Џона у Канади:

- Ја сам канадски слушалац Радио Србије. Трошкови одржавања радио станице у етру су мали у односу на краткорочне, а посебно дугорочне користи од тог сервиса. Аудиторијум који слуша краткоталасни програм је образован и утицајан у државама у којима живи.

Надам се да ће Радио Србији - Радио Југославији бити не само допуштено да настави да ради, већ да ће добити и већу покривеност у етру.

Ден Голдфарб из Брентвуда у Великој Британији шаље поруку подршке:

- Ја сам редовни слушалац и волим вашу земљу. Срби које сам упознао су инспиративни људи. Вама треба глас да кажете свету колико је добра ваша земља. Радио Србија ради тај посао бриљантно!

Њему се придружио и Пабло Лопез из Гвадалахаре: - Не затварајте Радио Србију који је глас Србије у свету. Најбоље жеље из Мексика!

Руси Анатолиј Клепов из Москве, и Сергеј из Подолска имају исту поруку као Анатолиј Дегтијариз Харкова у Украјини: "Одржите Радио Србију!"

Из Лангенхагена у Немачкој Ј. Шумахер пише: - Молимо вас да не дозволите да умре Међународни радио Србија и његов програм на немачком.

Наставите да емитујете, написао је Милтон Прајдмор из Лексингтона у САД: "У добу интернет напада Радио ће једини пренети поруку".

Сверн Купер из Ливерпула апелује: - Молим вас одржите живим српски глас у свету!

Из Аботсфорда у Канади подршку је послао Канвар Санду: "Радио Србија, најстарија краткоталасна станица, треба да опстане.

Подаци скривени од премијера

Новинари МРС сада полажу све наде у премијера Вучића који је најавио да ће разговарати с министром културе Тасовцем о питању опстанка ове радио станице. Међутим, ни он није био обавештен о скраћењу рока финансирања до 31. јула.

- Не знам, нисам за то знао, мислио сам да је свима продужено четири месеца, али ћу се додатно позабавити тиме. Захваљујем се на информацији. Ја се извињавам, али не могу да знам све што се дешава у нашој држави - одговорио је премијер на конферцији за новинаре на питање зашто је МРС изузетак међу медијима. 

Подршка познатих

Против гашења Међународног радија Србија глас су подигле многе јавне личности Србије - интелектуалаци, спортисти, уметници, новинари, посланици...

Међу њима су олимпијска шампионка Милица Мандић, редитељ Срђан Драгојевић, аналитичари Ђорђе Вукадиновић, Александар Фатић, Јово Бакић, књижевници Гојко Божовић, Никола Бугарчић, музичари Срђан Гојковић Гиле из "Електричног оргазма", Зоран Костић Цане из "Партибрејкерса", чланови бендова "Гоблини" и "Ајсбрн", бројни глумци, сликари, новинари...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси