Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ прати медијску реформу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2015.

Извор: Фонет

ЕУ прати медијску реформу

Делегација Европске уније (ЕУ) у Србији ће непристрасно посматрати како се спороводе усвојени медијски закони, не само на републичком, већ и на локалном нивоу, и о томе известити у следећем годишњем извештају о напретку Србије у процесу приступања, изјавио је вечерас заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт.

 

Он је, на састанку са представницима цивилног друштва и медија у Великом Градишту, пошто је саслушао њихове примедбе, нагласио да Делегација ЕУ очекује да види како ће власт у Србији спровести нове медијске законе.

Делегација ће, према речима Бенедикта, посматрати како се одвијају реформе у тој области, укључујући и рокове за приватизацију државних медија.

Посебно ћемо гледати шта се дешава са средствима за финансирање медијских пројеката на локалном нивоу, најавио је Бенедикт. Потребно је да се она додељују на непристрасан начин и да чланови комисија буду стручни, поручио је Бенедикт, који је са представницима осам амбасада држава ЕУ боравио у Подунавском округу.

Потребно је много мање утицаја власти, посебно локалних, на медије и мање манипулација, напоменуо је Бенедикт, који сматра да нови закони могу бити основа да се то омогући.

Потребно је у области медија побољшати ствари на локалном нивоу, прецизирао је Бенедикт.

Представници пожаревачког радија Бум 93 и Радија 021 из Новог Сада, Милорад Тадић и Слободан Крајиновић, истакли су да су конкурсне комисије за суфинансирање медијских пројеката на републичком и покрајинском нивоу свој посао радиле без притисака и професионално, док на локалном то није био случај.

Крајиновић је објаснио да су представници републичке и покрајинске власти испоштовали све оно што је Медијска коалиција пред њих ставила, али је велики проблем и потпуна супротност била на локалу.

Он је нагласио да се, због економске кризе, у уредништва медија увукао страх и констатовао да је "на таласима те кризе прошла власт направила геноцид у медијима".

Локални медији и њихови власници се сналазе тако да покушавају да финансијску конструкцију затворе са локалном влашћу, што им је једини излаз. Другог нема, упозорио је Крајиновић.

Он је указао да је, због тога, важно пројектно финансирање медија, како би се они одвојили од утицаја власти. Он је навео и пример Новог Сада, где сви чланови комисије за доделу средстава за пројектно суфинансирање медија одговарају партији власти, док Медијска коалиција, која је учествовала у прављењу закона, нема ниједног представника у тој комисији.

Тадић је, говорећи о пројектном суфинансирању на локалном нивоу, истакао да је 70 општина расписало конкурс, међу којима је један број њих прихватио примедбе новинарских удружења и асоцијација и исправио грешке. Остале, међутим, нису ускладиле конкурсе са оним што налажу закон и правилници, предочио је Тадић.

Према његовим речима, у четири или пет општина дошло је чак до драстичног кршења одлука комисија, јер су конкурсе поништили градоначелник и градска већа.

Тадић је указао и на чињеницу да у највећим градовима, Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, комисије које одлучују о средствима за пројектно суфинансирање медија о томе још нису одлучивале. И Крајиновић и Тадић означили су, као веома лошу и погрешну, одлуку власти да одложе приватизацију државних медија до 31. октобра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси