Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитални или не - квалитет медија је одлучујући
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Дигитални или не - квалитет медија је одлучујући

Учесници међународног скупа "Глобал Медиа Форум" који организује немачки радио "Дојче веле" расправљали су данас у Бону о односу медија и међународне политике у време дигитализације, указујући на значај слободе, квалитета и поверења, а државни министар задужена за културу у Министарству иностраних послова Марија Бемер, говорила је и о опасности неограничене комуникације.

 

Она је упитала који су оквири потребни интернету где свако може публиковати све и где се позадина једног извештаја не може потпуно верификовати и навела да се на то питање мора наћи убедљиви одговор како би новинарство били кредибилно и имало поверење своје читалачке и гледалачке публике.

"Главна претпоставка за успех сваке нове понуде је квалитет... Само онај који има поверење својих корисника, може преживети у ово време дигитализације", рекла је Бемер, указујући да је квалитет одлучујући, независно од тога ли су медији дигиталини или не, пренео је Дојче веле.

Учесници овог скупа, њих око 2000 из више од 100 земаља су, у бројним радионицама и дискусионим форумима, расправљали, између осталог и о тези да ће нове технологије спасти свет, али и донети "смак света", оцењујући да је истина, изгледа, негде између.

За Фаустине Петер Нианда из "International Campaign for Africa" дигитална револуција је глобални феномен, а за Мохамеда Ибрахима, оснивача "Бурма-тима" онлајн-портала који извештава посебно о протеривању једне националне мањине у Мјанмару, дигитални медији представљају важан инструмент за разјашњење ситуације.

"Дигитални медији су за нас важан инструмент разјашњења. Наша влада их, ипак, забрањује. Ми морамо да радимо изван Мјанмара, иначе би било опасно", рекао је он.

"Слобода медија и изражавања налази се у многим земљама под притиском", рекао је интендант "Дојче веле" Петер Лимбург, јуче на отварању ове конференције и додао да је и због тога Дојче веле проширио своју информациону понуду.

Дојче веле је, наиме, са почетком ове конференције дао старт и за своју нову понуду DW-App за iOS и Андроид са вестима из целог света, чиме корисници, како се каже, постају део глобалног дијалога и покренуо нови тв-програм на енглеском језику.

Лимбург је, отварајући овај скуп, осми по реду, указао да од предности дигитализације профитира свет, али да упркос напретку дигиталних технологија, има тешкоћа са реализацијом квалитативног новинарства и нагласио да се са овог форума шаље јасан сигнал за слободу и сигурност медија.

За ту слободу се, нагласио је Лимбург, овај форум залаже неограничено, а у оквиру тих залагања је и по први пут додељивање награде "Freedom of Speech" Дојче веле саудијском блогеру Раифу Бадави, који се тренутно налази у затвору у Саудијској Арабији.

"Бадави је симбол за све који су у затвору и пате због својих изјава", рекао је Лимбург, пренели су немачки медији у извештајима са отварања свог медијског форума који ће се до сутра бавити питањима како друштвене мреже утичу на политику и како непрекидни проток информација делује на понашање медија који извештавају о светским темама.

Друштвене мреже су постале важан сегмент политике и дипломатије, а више од 170 шефова држава или влада има своје налоге на Твитеру, указују немачки медији у извештајима са оквог скупа који се, између осталог, бави и темама спречавања екстремистичке пропаганде на интернету, питањима сукоба у Украјини са медијског апсекта, дигитализацијом медија и другим темама.

У 40 радних група учесници овог форума дискутују о медијима и политици у дигиталном времену, о томе како дигитална технологија мења међународне односе, али и како медији кроз извештаје доприносе заиштрењу конфликата и другим темама.На крају конференције учесницима скупа ће се, како је најављено, обратити и Сили Елсворти, оснивач Оксфордске истраживачке групе и жена која је три пута предложена за Нобелову награду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси