Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Немачка не треба да изручи новинара Египту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Немачка не треба да изручи новинара Египту

Немачко удржење новинара (ДЈВ) упозорило је на опасности изручења властима Египта новинара катарске телевизијске станице "Ал Џазира" Ахмеда Мансура.

 

Подсећамо, Мансур је овог викенда на захтев Египта ухапшен на берлинском аеродрому "Тегел" док је покушавао да се укрца на лет за Доху.

Осим новинара слично су реаговали и политичари из редова демохришћана и социјалдемократа.

Председник ДЈВ Михаел Конкен је за "Келнер Штат-анцајгер" упозорио да изручење треба да буде искључено и рекао да политички контролисано правосуђе Египта има бројне смртне пресуде, при чему је, такође, питање да ли би судски процес против ухапшеног новинара могао бити вођен према, како је истакао, фер - стандардима правне државе.

Конкен је рекао и да би Мансур у својој домовини могао да се прибојава смртне казне.

"Већ само због тога, Немачка не сме да изручи овог угледног новинара", рекао је Конкен.

И заменик председавајућег посланичког клуба Социјалдемократске партије у Бундестагу Ролф Мицених упозорио је на опасност од изручења и рекао да правосуђе у Египту ради према политичким линијама и да је оно све друго, осим независно.

"То се мора узети у обзир", рекао је Мицених, преносе немачки медији.

Слично се изјаснио и политичар Хришћанско-демократске уније Филип Мисфелдер који је рекао да сматра проблематичним изручења у земље, где постоји смртна казна, наводе медији и подсећају да је суд у Каиру лане, у одсуству осудио Мансура који има двојно египатско и британско држављанство на 15 година затвора због оптужбе да је мучио једног адвоката 2011. године.

Телевизија "Ал Џазира" саопштила је да је у питању лажна оптужба и да је то покушај да се ућутка Мансур који је познат гледаоцима у читавом арапском свету, наводи Ројтерс.

Један званичник немачке полиције потврдио је да је 52-годишњи мушкарац ухапшен на берлинском аеродрому "Тегел" на основу медународне потернице, коју су објавиле египатске власти, пренео је АФП, што је потврдила и "Ал Џазира", тражећи да Мансур одмах буде пуштен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси