Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Newsweek награђен за истраживачке текстове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2015.

Извор: Newsweek

Newsweek награђен за истраживачке текстове

Истраживање „swiss LEAKS", које је спровео Међународни конзорцијум истраживачких новинара и у коме је учествовало 75 водећих светским медија, међу њима и Њузвик Србија, овогодишњи је добитник награде коју додељује Светска мрежа уредника (ГЕН).

 Награда која представља највеће светско признање у области дата новинарства додељена је на управо завршеном самиту уредника у Барселони. 

У обимном истраживању учествовало је 170 новинара који су открили на који је начин швајцарска испостава највеће светске банке ХСБЦ помагала својим клијентима да избегну плаћање пореза.

Нoвинари су прегледали више од 60.000 докумената клијената банке, међу којима су јавне личности, политичари, спортисти, чланови краљевских породица. 

Тим Њузвика Србија је након вишемесечне истраге објавио две приче  о познатим тајкунима и спортистима, као и о политичарима из Црне Горе који су имали рачуне у ХСБЦ банци. 

У име Конзорцијума истраживачких новинара награду је примила Мар Кабра, главни координатор истраживања, која је рекла да редакција сама не би могла да уради оно што су урадили новинари из 70 земаља.

Милорад Ивановић, главни уредник Њузвика Србија, који је у Барселони присуствовао додели награда, казао је да учествовањем у овако великим заједничким пројектима показујемо да и новинари из једне мале земље као што је Србија могу да допринесу разоткривању великих светских случајева корупције. 

Иначе, на самиту уредника у престоници Каталоније Њузвик Србија забележио је још један успех  постали смо део Мреже за климатске промене, групе од 30 водећих светских медија (Гардијан, Дер стандард, Ел Паис, Газета виборча...) који ће до децембра и Самита УН o клими радити на заједничким истраживањима на ту тему. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси