Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЦГ: Због пребијања новинарке 5 година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2015.

Извор: Б92, Дан

ЦГ: Због пребијања новинарке 5 година затвора

Виши суд у Подгорици потврдио је пресуду којом су четворица Никшићана осуђена на укупно пет година и месец дана због пребијања новинарке Дана Лидије Никчевић.

Осуђени су Жељко Милетић, власник фирме за погребне услуге „Нарцис”, Вукашин Ђурђевац, Милован Гардашевић, Зоран Абрамовић и Владимир Митровић.

Овом приликом, Виши суд је потврдио ослобађајућу пресуду шестом оптуженом у овом предмету Николи Булатовићу.

Првостепену пресуду донео је судија Основног суда у Никшићу Иван Перовић који је прогласио кривим петорицу Никшићана, од њих шест, који су се теретили да су организовали напад и брутално пребили новинарку "Дана".

На казну затвора у трајању од петнаест месеци осуђен је Милетић, који је у овом предмету означен као иницијатор тог дела, јер је платио да се организује и изврши напад на Никчевићеву.

Казна од тринаест месеци затвора одређена је Абрамовићу, а по једанаест месеци затвора добили су Митровић, Гардашевић и Ђурђевац.

Никчевићева је пребијена 3. јануара прошле године око 19 часова испред дописништва "Дана" у Никшићу, а након тромесечне истраге полиција је идентификовала и ухапсила окривљене 27. марта.

На последњем суђењу, износећи завршне речи, Софија Луковац, заступник оптужнице, одустала је од кривичног гоњења Николе Булатовић који је био означен као саизвршилац поменутог кривичног дела.

Луковац је тада казала да нема поузданих доказа да је Булатовић у време догађаја био на лицу места, нити постоје поуздани докази да је био на радном месту, односно у локалу "Атријум".

Она је, како је појаснила, након поновног сагледавања доказног материјала променила чиње-нични опис оптужног акта, па је за непосредног извршиоца напада на новинарку, уместо Ђурђевца, којег је иначе оптужница за то теретила, означила Абрамовића који је због тога добио и већу затворску казну.

Приликом изрицања пресуде судија Перовић је окривљенима укинуо притвор.

Оптужени су током читавог поступка негирали кривицу тврдећи да се цела оптужница заснивала на изјави окривљеног Митровића који је у полицији, а потом и пред тужиоцем, до детаља описао како су, наводно, организовали и извршили напад на Никчевићеву.

Потписану изјаву Митровић је након хапшења одмах и демантовао тврдећи да су га на то, уз уцене и присилу, натерали инспектори никшићке полиције.

Осим Митровића, оптужница се темељила и на изјави Бугарке Христине Живкове Добреве, која је код Гардашевића радила као кућна помоћница, а која је изјавила да је чула у његовој кући договор оптужених о нападу на новинарку.

Након те дате изјаве, како је одбрана тврдила, Добрева је напустила Црну Гору, а суд није уважио њихов захтев да се она поново испита.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси