Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дечија психолошкиња за VICE о медијској манипулацији и дечаку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2015.

Аутор: Магда Јањић Извор: Vice

Дечија психолошкиња за VICE о медијској манипулацији и дечаку

Када си дете и постанеш свестан сопственог постојања, једна од првих ствари коју те родитељи уче је да будеш добар друг, да не бијеш никога и да се не подсмеваш.

Касније, кад родитељи почну неминовно да праве почетне грешке у васпитавању деце, један од важнијих савета које добијају су да не понижавају дете, нарочито не када су присутни и други људи, те да га не упоређују са другом децом и да, ако уоче да дете има проблем или нешто крије, третирају то са пажњом и евентуално консултују стручњака.

Шта се, међутим, догађа када вам неко истргне дете из живота, узме га и са њим ради шта хоће, што су у последња два три дана урадили многи таблоиди у Србији.

Нажалост, сви смо видели насловне стране у таблоидима. Старлете, певачице и политиканти никада неће донети такву зараду као трагедија, али овде имамо случај више. Тело дванаестогодишњег дечака Стефана пронађено је прекјуче у реци Караш после неколико дана потраге. У медијима се прво говорило о могућој отмици. Након проналаска тела, новинари су упали у кућу родитеља, па чак и снимали њихову реакцију. Коначно је, можда негде у углу собе, пронађено, досад и најбоље парче меса за развлачење, а то је млађи брат настрадалог дечака. Наиме, дечак је наводно измислио причу о отмици брата. Иако, заправо, још нико не зна шта се тачно догодило, поједини медији су, пре свега, наводили причу у једном правцу. Да је млађи брат лажов, да су комшије рекле да он пуно воли да лаже, да је све измислио.

Позвали смо дечију психолошкињу Марију Куловић да чујемо њено мишљење о свему овоме и како овакав третман детета у медијима може да утиче на њега самог.

- Што се тиче дечака који је присуствовао трагедији, сценарији су заиста различити и најбоље би било мало сачекати док се не види шта је ту заправо било. Дете је могло да лаже (ако је лагало) из неколико разлога — страх од реакције средине је разлог због ког деца најчешће лажу и не треба га због тога осудити, а посебно не линчовати, јер се он вероватно осећао одговорним самим тим што је био ту, а ми не знамо контекст у коме се трагедија догодила — каже Марија Куловић за VICE.

Иако не знамо контекст у коме се трагедија догодила, то није спречило наслове попут “Страшан лажов”, “Дечак измислио отмицу”, “Дечака убила небрига”, а потом да је, у ствари, дечак покушавао да спаси јагње и тако погинуо. Иако медији сада “ублажавају” ствар тиме што наводе да је млађи брат заправо покушавао да спаси старијег, велика штета овом дечаку је већ учињена. Новинари су “сазнали” из изворау МУП-у разне појединости које се тичу испитивања дечака, међу којима се нашао и податак о његовом коефицијенту интелигенције, наводно, 140, што је само додавало манипулацији догађајем, дечаком, али и потенцијалном обележавању детета у будућности.

Према речима Марије Куловић, нико не зна, рецимо, да ли је он брату нешто рекао пре трагедије, да ли су се играли, можда гуркали, да ли су ту заиста били други људи, а онда отишли… о томе можемо само да маштамо. Самим тим што је био ту, дечак је могао да се осећа умешаним у братовљеву смрт.

- Можда је био уплашен да ће бити окривљен, или да ће неко његов бити окривљен (родитељи). Свакако, да је умео да уради нешто друго уместо да слаже, ако је слагао, он би вероватно урадио, али он је девотогодишње дете које се нашло у једној великој трагедији у којој трпи притисак да исприча и објасни ситуацију коју ни сам не може да разуме и емотивно обради. То, наравно, нема никаве везе са његовом интелигенцијом, такође. У питању је реакција дечака на ситуацију која превазилази његове емотивне капацитете, а не смишљена манипулација као што се алудира у дело о високој интелигенцији — каже Куловић.

У многоме зависи како ће се најближа околина понашати према овом малолетном дечаку у наредном периоду. Како се ово друштво понело према њему, то смо већ видели. Управо је небрига више појединаца можда допринела даљем развоју и животу овог дечака, штагод да се догодило тог тужног дана када је изгубио брата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси