Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Побуна новинара у листу "Мађар со"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2015.

Извор: Бета, Б92

Побуна новинара у листу "Мађар со"

Маргарета Томо, новинарка дневног листа "Мађар со" изјавила је да се део редакције побунио против главне уреднице Марте Варју због цензуре која влада у листу.

Део редакција листа "Мађар со" упутио је писмо Националном савету Мађара, који је оснивач овог дневника, поводом наступа Марте Варју на суботичкој телевизији Панон, у којем је грубо извређала своје колеге и рекла за њих да су "нерадници, да не раде на терену и да не знају да постављају питања".

Маргарета Томо је на овај наступ главне уреднице реаговала текстом у лису "Мађар со" на тему новинарских слобода, на шта је Марта Варју на насловној страни реплицирала новинарки, након чега је уследила још једна новинарска преписка између њих.

Отворено писмо Националном савету Мађара, које је објављено у виду петиције, потписале су поједине личности из културног, медијског и политичког живота мађарске заједнице, а између осталог свој потпис је дао и градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Маргарета Томо је у данашњем интервјуу за суботички портал "Маглочистач" казала да незадовољство у дневнику "Мађар со" траје већ неко време и оно је много дубље.

"Генерално је неопходно да се мења однос уредника према новинарима, као и однос политичара према 'Мађар соу'. Такође, грађани који нас читају треба да кажу да ли су задовољни нашим листом или нису", казала је Маргарета Томо.

На питање да ли има цензуре и аутоцензуре у "Мађар соу", она је одговорила потврдно и додала да се она огледа у већ готовим, али неодобреним текстовима, као и у "забрањеним темама" и у одабиру саговорника.

"Мислим да би политичари требало да схвате да је све ово што се дешава у последње време знак да нешто није добро, јер су људи незадовољни. Није све ово почело данас, проблеми се годинама гомилају и они треба да се мењају изнутра. Сви знамо и сви говоре о томе да се конкретно у мађарској заједници и у СВМ-у све дешава по вољи једне или две особе и то дефинитивно мора да се мења, јер такав однос штетно утиче на целу нашу заједницу", казала је Маргарета Томо.

Додала је да разуме да у "Мађар соу" има новинара који се плаше, али је да новинари треба да схвате да су они ти који могу да се изборе за себе, као и за своја права, јер то нико неће урадити уместо њих.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси