Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитализација у БиХ закаснила, гасе се предајници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2015.

Извор: balkans.aljazeera.net

Дигитализација у БиХ закаснила, гасе се предајници

БиХ је од данас једина земља у регији и ријетка у свијету са аналогним ТВ сигналом, истекао рок за дигитализацију.

Синоћ је и угашен први предајник аналогног сигнала, а без сигнала БХТ-а остало је шире подручје Источне Босне.

Босна и Херцеговина једина је држава у регији и међу ријетким у свијету у којој још није започео процес дигитализације, иако је данас био крајњи рок за прелазак на дигитални ТВ сигнал.

Синоћ је и угашен први предајник аналогног сигнала, а без сигнала државне телевизије БХТ остало је шире подручје Источне Босне.

Дио становника у западним дијеловима Србије, на граничном појасу са Босном и Херцеговином још прошле седмице указао је како више не може пратити телевизијски програм из БиХ.

"На легитимни  захтјев администрације Републике Србије, а у складу са Међународним споразумом, Регулаторна агенција за комуникације  је запримила захтјев за гашењем ТВ предајника на локацији Велики Жеп са којег емитује БХТ. Слиједом овог захтјева, а у складу са законским надлежностима, Агенција је упутила налог за гашењем тог предајника", речено је из Регулаторне агенције за комуникације (РАК), пише сарајевски портал Клиx.

Из РАК-а додају да су обавијештени од генералног директора БХТ-а, да је спорни предајник угашен синоћ, чиме је дијелом, са ТВ екрана нестао сигнал БХТ на ширем подручју источне Босне, укључујући сљедеће опћине: Сребреница, Шековићи, Зворник, Власеница, Братунац, Вишеград, Бијељина и Рудо.  

То је директна импликација непровођења процеса дигитализације у Босни и Херцеговини, казао је у разговору за Анадолију Синиша Петровић, помоћник директора РАК-а за управљање радиофреквенцијским спектром.

"Од 17. јуна све државе су дужне да пређу на нове фреквенције које су додијељене међународним споразумом. Република Србија је то урадила недавно и они очекују да ће БиХ да се придржава тог споразума, односно да престане да ради и користи оне фрекевенције које би могле на било који начин да утичу на рад и пријем телевизијског сигнала у сусједним државама.“

"Сценарио жалбе регулатора сусједне државе и његово упућивање нама и наше реакције према телевизијској станици за давање налога за гашењем је нешто о чему смо упозоравали", истакао је Петровић.

Он је нагласио да ће, вјероватно, "уколико будемо каснили са самим процесом дигитализације све већи број таквих захтјева долазити од сусједних администрација о гашењу појединих телевизијских програма".

Већина предајника ће се угасити

Према доступним информацијама, Босни и Херцеговини постоји између 40 и 50 посто грађана који користе аналогни систем.

Петровић сматра да је прије свега "то врло оквиран број: то 40 или 50 посто, и сматра потпуно небитним".

"Битно је да велики број становништва БиХ нема могућност праћења кабловске телевизије и да у сваком случају тај дио становништва ће остати без пријема телевизијског сигнала. Најболнија чињеница у свом овом процесу је да БиХ није обезбиједила свом становништву да уживају све предности дигиталне телевизије и да смо једна од ријетких земаља у свијету, јер дигитализација је глобална, није она само у БиХ него и у Европи, да то није омогућила свом становништву. То је јесте можда најболније сазнање у овом моменту", сматра Петровић.

Додаје да предајници телевизијских станица у Босни и Херцеговини неће више уживати међународну заштиту.

Нагласио је како ће Регулаторна агенција за комуникације (РАК) покушати заједно са државом, оператерима и телевизијама да се избори како да се изађе из насталог проблема.

Вијеће министара БиХ и РАК у складу са законом и међународним споразумом дају фреквенције.

"Значи да у овом моменту не може нико да поступа мимо одредби међународног споразума. Уколико добијемо жалбу ми је морамо рјешавати на начин било потпуном модификацијом, било гашењем таквог предајника. Босна и Херцеговина има велики број предајника и немогуће је ријешити захтјеве свих тих предајника. Већина ће се морати угасити, тако да уствари рад телевизијских предајника ће искључиво зависити од динамике реализације дигиталних планова сусједних земаља", упозорио је Петровић.

Женевским споразумом из 2006. године све европске земље обавезале су се да до 17. јуна пређу на дигитални сигнал емитовања програма.

БиХ није окончала ни прву фазу

Све земље у регији су тај посао већ завршиле, осим БиХ.

Девет година након потписивања споразума о дигитализацији, БиХ није окончала ни прву фазу пројекта која је она је подразумијевала и то да два јавна емитера из два ентитета синхронизирају своју мрежу и своју опрему.

Одредбе споразума о дигитализацији и одлуке које су из њега произишле нису биле у складу с политиком ентитета РС у тој области, тврде из Министарства саобраћаја и веза РС.

Како прва фаза није окончана, Вијеће министара БиХ блокирало је раније предвиђених 18 милиона еура за другу фазу пројекта дигитализације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси