Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Дигитализација успешна и на време"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2015.

Извор: Танјуг, Б92

"Дигитализација успешна и на време"

Процес дигитализације успешно је и на време завршен, што ће омогућити грађанима разноврснију понуду канала, бољу слику и више медијских садржаја. Веома је важно да Србија у наредном периоду настави да прати савремене трендове и иновације у тој области, поручили су учесници Конференције о дигиталној ери.

 

Министар културе и информисања Иван Тасовац сматра да дигитализацију не треба посматрати као циљ сам за себе, нити да би технолошки напредак смео да постане једино мерило успеха.

"Технологија без идеја и технологија без садржаја ипак је само "гомила гвожђа". Само са новим идејама и новим садржајима, својеврсном духовном дигитализацијом, нове технологије добијају пуни смисао, служе јавном интересу и користе општем добру", истакао је Тасовац.

Према његовим речима, Србија је успела да заврши процес дигитализације ТВ сигнала у предвиђеном року, те да је сада гледаоцима на располагању читав низ погодности, попут квалитетније слике, могућности одложеног гледања програма, разноврсније понуде канала, лакша доступност садржаја лицима са инвалидитетом.

Ипак, министар културе сматра да је суштинско питање да ли ће у дигитализованим медијима култура добити значај који заслужује, или ће, како је навео, бити "скрајнута, потиснута и закопана у блату таблоидне хиперпродукције" која је у Србији обележила крај аналогне ере.

Он сматра да сви учесници на јавној сцени имају одговорност за неопходни медијски заокрет ка садржајима који на прави начин промовишу јавни интерес, или, како је рекао, за почетак не вређају ничију интелигенцију.

"Како ће убудуће изгледати медијска слика Србије, зависи од државе, власника медија, главних и одговорних уредника, самих новинара, али и оних чија је јавна реч путем медија доступна милионима људи", рекао је Тасовац.

Према његовим речима, с обзиром на повлачење државе из власништва у медијима, њихова одговорност у заштити јавног интереса добија неупоредиво већу тежину и значај, посебно што ће грађани јавне сервисе од 1. јануара 2016. директно финансирати путем таксе.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл давенпорт навео је да је крај процеса преласка на дигитално емитовање важан догађај и честитао је Влади Србије и свим учесницима на том процесу, што, како је рекао, држе корак са другим земљама Европе и што су успели да заврши процес дигитализације у року.

"Тиме се отвара нови свет услуга и садржаја, у циљу да грађани уживају у телевизији, а такође то носи предности за српску привреду, јер ће продаја дигиталне дивиденде омогућити бољи развој широкопојасног интернета и бољу покривеност мобилне мреже", рекао је давенпорт.

Према његовим речима, Европска унија је помогла процес дигитализације у Србији са 10,5 милиона евра кроз ИПА фондове, који су опредељени за куповину опреме за емитовање телевизијског сигнала, као и да је обезбедила експертску подршку.

"Подршка ЕУ се овде не завршава. У току је припрема новог програма подршке медијима за период 2016-2017, који ће омогућити подршку овом сектору у изазовима које доноси ново дигитално доба", рекао је давенпорт.

Он сматра да је задатак да се на најбољи начин искористи информационо-комуникационе технологије за даљи економски напредак, иновативност и креативност.

Он је додао да медијски закони дају важан правни оквир, као и да је неопходно да се процес приватизације заврши на транспарентан начин, да би се, како сматра, обезбедио медијски плурализам.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард указао је да промене носе велике изазове, пружају различите идеје и могућности, као и да ће морати да се унапреди доступност медијског садржаја и да грађани из далеких подручја добију приступ широкопојасној мрежи.

Он се осврнуо на медијске законе, усвојене прошле године, истичући да су веома важни, јер се медији, како је рекао, суочавају са изазовима, будући да се нови модели морају непрестано усвајати.

"Техолошке иновације које доноси дигитализација унапредиће и остваривање неких других права, као на пример емитоваће се програми на језицима националних мањина", рекао је Буркхард.

Помоћница министра за телекомуникације Ирини Рељин подвукла је да је процес дигитализације успешно завршен и захвалила свима који су учествовали у том процесу.

Она је изразила наду да ће се у наредном периоду успешно завршити поступак продаје дигиталне дивиденде, односно фреквенција које су ослобођене приликом преласка са аналогног на дигитални сигнал.

Конференцији је присуствовао и директор за медије Европске радиодифузне уније Жан Филип де Тендер, који је указао да ће дигитализација омогућити лакшу доступност медијских садржаја, као и већу доступност разноврснијим програмима.

Конференција "ТВ- од еволуције до револуције - дигитална ера", у организацији РТС-а и ОЕБС-а, имала је за циљ да се обележи крај аналогне ере телевизије у Европи, али и да се разговара о будућности извештавања у дигиталном добу.

На Конференцији у згради РТС представљена је и изложба "Еволуција телевизије Београд" и то симболично музејским, живим експонатима, фотографијама и аудио- визуелним записима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси