Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како да новинари нађу компас у екстремним условима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Како да новинари нађу компас у екстремним условима?

Безбедност новинара је камен темељац слободних медија, не само у време конфликата, и на њој мора још више да се ради, сматрају учесници дводневне конференције у Бечу. Учесници су такође указали на важност пропаганде, истичући да су слободни и независни медији један од инструмената у томе.

 

Како се наводи у саопштењу из ОЕБС-а, на конференцији се разговарали  и о безбедности, етици у новинарству, извештавању у конфликтним ситуацијама, о томе како се носити с пропагандом, регулисању медија...  

Новинар Рој Гатман, добитник Пулицерове награде за извештавање о рату у БиХ, а који је практично био главни говорник током данашње сесије, уверен је да новинарство игра кључну улогу у откривању узрока конфликата, али је указао да постоји потреба да новинари боље буду упознати с људским правима. 

"Писање о конфликтима за новинара је увек изазов, али најтеже је да се одреди ко говори истину, а ко лаже. Морате бити свесни да је потребно време да као новинар нађете свој компас у тим екстремним условима и можда је најбоље да се то ради тако што ћете имати доста знања о људским правима", рекао је Гатман.

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић указао је на важност спречавања напада на представнике медија, констатујући да насиље над новинарима у било којој форми представља грубу повреду слобода изражавања, што је основа сваког демократског друштва. 

"Дубоко смо уверени да је слобода изражавања претпоставка слободног и демократског друштва", рекао је Дачић и додао да је зато веома важно "оштро осудити сваку појаву насиља против медијских представника и угрожавање слободе медија", рекао је Дачић.  

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић уверена је да  медијским посленицима безбедност мора ити обезбеђена у сваком тренутку - пре, за време и након конфликта, указујући истовремено на мере или средства којима бисмо могли да се супротставимо лошем утицају пропаганде, која је обавесзни део конфликта.

Дводневна конференција под називом "Безбедност новинара, слобода медија, и плурализам у време конфликата", у организацији ОЕБС-а, окупила је око 400 новинара, стручњака за медије и представника државног и цивилног сектора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси