Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Државе и владе треба да гарантују слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2015.

Аутор: С. А. Извор: Бета, Нови Магазин

Дачић: Државе и владе треба да гарантују слободу медија

Шеф српске дипломатије и председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић изјавио је данас у Бечу да је Србија, као председавајућа ОЕБС-а слободу изражавања и слободу медија, укључујући безбедност новинара, ставила високо на листу својих приоритета.

 

На затварању дводневног скупа који је организовала Канцеларија ОЕБС-ове представнице за слободу медија, Дачић је нагласио да "државе и њихове владе треба да обезбеде неопходне услове за неометано деловање новинара у окружењу ослобођеном од претњи и застрашивања, да подстичу плурализам и пружају неопходне гаранције за поштовање основних права и слобода, укључујући слободу изражавања и слободу медија".

Он је реклао да је тема конференције - Безбедност новинара, слобода медија и плурализам у времену конфликата, "нажалост поново актуелна јер су новинари и слобода изражавања међу првим жртвама криза и конфликата".

Упозоривши да "насиље над новинарима у својим различитим облицима представља грубо кршење слободе изражавања и слободе медија, као основних темеља сваког демократског друштва" Дачић је додао да је зато "од изузетне важности најстрожа осуда свих манифестација насиља над представницима медија и медијским слободама".

Према његовим речима, "у временима конфликата, принципи и вредности на којима почива новинарска професија су на посебном тесту" а "у условима наглашених емоција и различитих притисака, важно је сачувати објективност у извештавању, правовременост у реаговању и супротставити се стереотипима  и уопштавањима".

Нагласио је, међутим, да се "уз поштовање етичких стандарда и високих начела новинарске професије, отвара простор за деловање новинара у правцу смањења тензија и успостављању дијалога и поверења међу сукобљеним странама".

Дачић је рекао и да о важности коју Србија као председавајућа ОЕБС-у придаје слободи изражавања и слободи медија, сведочи и Конференција о заштити безбедности и интегритета новинара, која је у марту одржана у Београду, као први велики скуп који је Србија орагнизовала у својству председавајућег ОЕБС-у.

Подсетивши да је Влада Србије основала Комисију за истраживање убиства новинара која је "до сада направила значајне позитивне кораке" Дачић је истакао да је то "један од кључних механизама који показује искрену намеру да се  сви случајеви напада расветле, а починиоци изведу пред лице правде.

Затварајући скуп Дачић је поздравио недавно усвајање резолуције Савета безбедности УН о заштити новинара и охрабрио све државе чланице ОЕБС  да следе усвојене препоруке и закључке јер ће "то допринети свеукупном унапређивању безбедности новинара у ОЕБС региону и поштовању слободе изражавања и слободе медија уопште".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси