Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Новинари увек прве жртве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2015.

Извор: Танјуг, РТВ

Дачић: Новинари увек прве жртве

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић упозорио је данас на конференцији о заштити новинара у Бечу да су новинари и слобода медија међу првим жртвама у сваком сукобу и позвао међународне факторе да заједнички раде на њиховој заштити.

 

"Иако су сваки сукоб и криза различити, новинари и слобода извештавање су увек међу првим жртвама", рекао је Дачић другог дана конференције коју је организовала Организација за европску безбедност и сарадњу.

Дачић је у име српског председавања ОЕБС-ом оценио да је податак да је преко 60 новинара са територије земаља чланица током прошле године убијено, а да се тренд наставља и овој години "узнемирујућим и обесхрабрујућим".

"На жалост, ми смо се током деведесетих година и сами суочили са овим проблемом", казао је Дачић истичући да је слобода медија неопходан услов за развој демократског друштва.

Он је подсетио да је Србиија у марту ове године као председавајућа ОЕБС организовала у Београду конференцију о заштити новинара и да је Влада Србије подржала рад Комисије за расветљавање убистава новинара.

Шеф српске дипломатије је казао да је Србија преузела председавање ОЕБС-ом у тешком тренутку, јер је сукоб у Украјини довео до раста напетости у целом свету, од Владивостока до Ванкувера.

Србија се залаже за дијалог и мирно решење украјинске кризе, а да би се до тога дошло "потребно нам је објективно и непристрасно информисање", рекао је Дачић.

Он се посебно захвалио високој представници ОЕБС за слободу медија Дуњи Мијатовић на успешно организације конференције и изразио наду да ће она, као и београдска конференција у марту, довести до боље координације напора да се новинари заштите.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси