Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ још ћути на захтев да се укине емисија ,,ДНК"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2015.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

РЕМ још ћути на захтев да се укине емисија ,,ДНК"

Иако је још у априлу више од 70 организација цивилног друштва затражило од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да забрани емитовање емисије „ДНК“ на ТВ Пинк, а да том медију са националном фреквенцијом одузме дозволу за емитовање сигнала, представници РЕМ-а се још нису огласили.

У петицији је тада наведено да је ТВ Пинк у „ДНК“ омогућио „још једном насилнику да пред очима јавности злоставља супругу преиспитујући њену 'исправност' у поступку утврђивања очинства над заједничком децом“.

У објашњењу петиције пише да се његово насиље према супрузи појачало у периоду од снимања до приказивања спорне емисије, а да ју је два дана после емитовања убио.

С друге стране, ТВ Пинк је саопштила да је петиција неоправдана и непримерена.

„Сулудо је једну емисију оптуживати да има било какве везе са подстицањем насиља будући да се за учешће у њој пријављују најчешће управо жене које у томе виде свој спас“, саопштила је та телевизија.

Александра Несторов из Аутономног женског центра истиче за Данас да је пуно женомрзачких садржаја у медијима.

Како подсећа, Блиц је, и то у истом броју, промовисао услугу за подршку женама које су преживеле мушко насиље, а на другој страни објавио порнографску фотографију у којој објективизује и сексуализира жену, чиме индиректно подржава сексуално насиље према женама и крши етички Кодекс новинара Србије у коме експлицитно пише да је новинарима забрањено да користе непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу.

"Када овакав часопис покрене кампању против мушког насиља према женама а онда на следећој страници деградира жене, постане јасно да је у питању додворавање онима који купују новину, и да је све што је написано, написано у функцији остварења профита а не заштите жена", истиче Несторов.

Онa указује да су активисткиње Мреже Жене против насиља почеле да прате и ријалити емисију „Парове“ на ТВ Хепи и најавила јавно реаговање.

Према њеним речима, ти садржаји су до те мере понижавајући и деградирајући за жене да негују мржњу према женама, из које се мушко насиље и рађа, расте и развија док на крају не заврши убиством жене.

"Позивамо компаније да се не рекламирају у оваквим ТВ програмима јер и они на тај начин подржавају мушко насиље према женама. Позивамо и све оне који читају, гледају и слушају медије да бојкотују сваки садржај који их узнемирава, вређа људско достојанство, омаловажава нас или неког другог. Није потребно да знамо како написати притужбу Савету за штампу или РЕМ-у, довољно је реагујемо тако што ћемо пријавити да нас је садржај узнемирио и да тражимо да буде уклоњен из програма", наводи Александра Несторов.

Удаљити насилника

Аутономни женски центар је упутио предлог Министарству унутрашњих послова да по узору на многе европске земље, у Закон о полицији уведе меру удаљавања насилника из стана и забрану контактирања са жртвом на 14 дана. Ову меру би одређивала полиција на лицу места или највише 48 сати након догађаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси