Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мањи ПДВ у Хрватској сачувао радна места!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2015.

Аутор: Владимир Спасић Извор: Курир

Мањи ПДВ у Хрватској сачувао радна места!

Смањење пореза на додату вредност на новине у Хрватској помогло је да се сачувају радна места, да медији одахну финансијски, а читаоци су добили квалитетније садржаје, каже за Курир Борис Трупчевић, директор „Стирије" за Хрватску, водећег штампаног и веб издавача у суседној земљи.

Он поздравља одлуку српског скупштинског Одбора за културу да подржи иницијативу за смањење ПДВ на дневне, монографске и серијске публикације са 10 на пет одсто и на оглашавање у новинама са 20.на 10 одсто.

Одбор је у среду великом већином гласова посланика власти и опозицији подржао иницијативу коју је покренуо посланик СНС Саша Мирковић.

Трупчевић наводи да је Хрватска 2013. године смањила ПДВ на новине са десет на пет од сто, али је стопа на магазине остала 13 одсто.

Читаоци на добитку

Смањење пореза је помогло, медијске куће су финансијски продисале, лакше су се бориле с неповољним трендовима и успеле су да сачувају радна места.

На добитку су били и читаоци јер су добили квалитетнији садржај, који је постајао мање квалитетан јер је све мање људи радило у медијима. То је добра одлука Владе јер медији имају специфичну улогу у друштву, то је у крајњем и био мотив политике да подржи смањење пореза, навео је он.

Трупчевић каже да је било критика да ће власници медија разлику од смањења пореза ставити у џеп, али то се није догодило, није, како тврди, било простора да се то претвори у неки профит.

Председник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едвард Кукан каже за Курир да је смањење пореза на штампу једно од битних државних питања.

Борба за нижи порез

У вези с порезом на штампу не постоји уједначена европска пракса, већ стање варира од земље до земље чланице, истакао је Кук.

Иницијативу подржава и Ненад Атанасковић, председник Групације издавача у Привредној комори Србије. Он истиче да су се од почетка борили да порез не само на новине него и на све публикације буде нула.

Национални Интерес

Искрено се надамо да ће се све позитивно решити. Глобални, па и наш интерес јесте да нација буде што писменија. Ако то буде заживело, читалац ће имати погодности јер ће за исти новац моћи да купи књигу више објашњава власник „Вулкан издаваштва".

Европски партамент 

Шолтес: Већа независност и боље пословање 

Посланик Европског парламента Игор Шолтес истиче да овај корак може да помогне да се побољша ситуација у медијима, њихова независност, као и да се побољша њихово пословање.

Смањивање ПДВ за принт, моногафије и серијске публикације са 10 на пет одсто добар је корак, који ће омогућити издавачким компанијама да преживе и створе боље тржишно окружење у Србији. Такође, подржавам пристанак да се смањи ПДВ на биоскопске и позоришне карте са 10 на пет одсто како би оне биле приступачније већем кругу људи. 

Групација оглашивача 

Више него добродошла мера

Милица Стефановић, председник Групације оглашивача Удружења за креативну индустрију ПКС, каже за Курир да је иницијатива добра јер пружа подстрек овој грани, која се већ годинама сусреће с бројним изазовима.

Смањење пореза у области оглашавања више је него добродошло ако знамо да су оглашивачи они који доприносе развоју привредног амбијента кроз запошљавање, плаћање бројних такси и обавеза које имају. Оглашавање подстиче потрошњу, односно успешнију продају услуга и добара, те ово можемо сматрати добром и подстицајном мером и са аспекта шире економиј,е истиче она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси