Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Будимир Ничић: Грешком реаговали на наслов, не на изјаву. Остаје резерва да је РТК2 у функцији српског народа на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2015.

Извор: kossev.info

Будимир Ничић: Грешком реаговали на наслов, не на изјаву. Остаје резерва да је РТК2 у функцији српског народа на Косову

Након порука које је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић упутио током синоћне прославе другог рођендана РТК2 у Приштини да је важно да тај сервис Радио телевизије Косово, канал на српском језику, буде у служби српског народа на Косову, отворила се полемика између Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), са једне стране, који су се огласили саопштењем, критикујући наступ српских представника у Приштини и саветника за медије директора Канцеларије за КиМ - Ивана Јакшића са друге.

 

У најновијој реакцији огласио се и председник ДНКиМ Будимир Ничић, који се сложио да се ради о грешци јер су Удружења цитирала наслове медијских извештаја, али и оценивши да УНС и ДНКиМ изражавају резерву према тврдњама да је РТК2 у функцији српског народа на Косову.

У свом првобитном саопштењу ова новинараска удружења навела су да РТК2 "не представља нити правно, нити функционално остварење уставног права и обавезе косовских институција према српском народу," а да су српски представници који су изјавили да је “РТК 2 у функцији заштите интереса српског народа на КиМ“, показали су да не поседују „ни елементарно знање о историјату настанка овог канала, нити су упознати са суштином проблема независних медија на Косову“. Удружења су нагласила да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Косова, српској заједници гарантован 'један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територији Косова', те да РТК2 није оно што Србима Уставом припада.

Са друге стране, саветник за медије директора Канцеларије за КиМ, Иван Јакшић, нагласио је да наводи тог саопштења нису тачни, али да се нада да се ради о случајној грешци, те да очекује да колеге и пријатељи из УНС-ДНКИМ то исправе, “у складу са правилима новинарске професије и оним што је директор Ђурић тим поводом и изјавио. Јакшић је истовремено додао да му је жао што и представници УНС-ДНКИМ нису били међу "тим Србима" и присуствовали синоћној прослави, али и то што “поједини њихови представници нису у стању да локалне личне анимозитете и интересе оставе по страни и да сви заједно све своје капацитете ставимо у функцију највиших интереса, а то је искључиво интерес српског народа на КиМ.”

Иван Јакшиц је за КоССев само кратко изразио задовољство "што је био у праву да је у питању грешка" у саопштењу УНС-ДНКИМ и што је "колега Ничић упутио извињење директору Ђурићу због погрешно пренете изјаве", али није желео, међутим, да коментарише остале наводе Ничићевог саопштења, јер, како је рекао, "са колегама и пријатељима размењује мишљења и разговара директно, а не преко медија."

Грешка између изјаве и наслова

У најновијој реакцији огласио се и председник ДНКиМ Будимир Ничић. У саопштењу достављеном нашој редакцији он каже да се слаже са Јакшићевом оценом да је реч о грешци, уз неколико битних напомена које мењају суштину и значење Ђурићеве изјаве:

"Наиме, иако је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић заиста изјавио, како су пренеле агенције, ‘да је важно да сервис Радиотелевизије Косово 2 (РТК2), канал на српском језику, буде у служби српског народа на Косову…' већина јавних медија (ТВ Мост, Радио Грачаница, Б92, РТС) је објавила ту вест под насловом 'РТК2 у функцији српског народа на КиМ' што није исто и што би могло да доведе у заблуду грађане.”

"Јакшић помешао лончиће"

"Поводом дела изјаве за веб портал 'КоССев' у којем саветник директора Канцеларије за КиМ Иван Јакшић каже да му је жао што и представници УНС-ДНКИМ нису били међу Србима који су присуствовали прослави РТК2, јер, наводно, по његовим речима, поједини 'нису у стању да локалне личне анимозитете и интересе оставе по страни и да сви заједно све своје капацитете ставимо у функцију највиших интереса, а то је искључиво интерес српског народа на КиМ', УНС и ДНКиМ моле колегу и пријатеља Ивана Јакшића да у овој прилици остави фразеологију по страни и покуша да разуме оправдан отпор целокупне српске медијске заједнице на Косову и комплетног чланства УНС и ДНКиМ према начину на који је формиран и како послује канал РТК2, јер уместо да служи искључиво интересу српског народа на КиМ, служи самоме себи и центрима политичке моћи који су га замислили и успоставили таквог какав јесте."

По његовим речима, УНС И ДНКиМ изражавају резерву према тврдњама да је РТК2 у функцији српског народа на Косову, јер од свог оснивања до данас, по Ничићевим речима, нису испоштоване уставне и законске одредбе на Косову које говоре о постојању независног канала на српском језику који би сигналом требало да покрије цело Косово, као ни оправдани захтеви српске медијске заједнице на КиМ у погледу гаранције те независности у техничком, програмском, кадровском и у финансијском смислу.

“УНС И ДНКиМ очекују да ‘колеге и пријатељи’, како нас с правом види господин Јакшић, то исправе, у складу са правилима новинарске професије, а господин Ђурић, којем дугујемо извињење, јер смо реаговали на наслов новинара, а не на његову изјаву, то појасни приликом следећих медијских појављивања,” предлаже Ничић.

У исто време, први човек српских новинара на Косову Будимир Ничић предлаже Ђурићу да појасни и изјаву коју су пренеле агенције: да “… у том и сваком другом смислу РТК 2 и у наредном периоду може да рачуна на подршку Канцеларије за Косово и Метохију”.

“УНС и ДНКиМ, подсећајући на равноправност медија пред законом, како српским, тако и косовским, питају се где је та подршка Канцеларије за КиМ нестала када су у питању независни медији на Косову и њихове медијске асоцијације, који су у последњих 15 година стуб информисања, па самим тим и у великој мери опстанка Срба на Косову. Односно, питају се, чиме је то РТК2 заслужио, оно што независни медији никад нису тако јасно и тако гласно добили,” пита се Ничић у саопштењу достављеном нашој редакцији.

Ничић ипак верује да се ради о "случајној грешци" која ће бити ускоро превазиђена кроз серију интервјуа које би господин Ђурић требало да да и “независним медијима”, а не само оним који се на “овај или онај начин, финансирају из ових или оних јавних пара” и одговори на “оправдана питања професионалних новинара”, а самим тим и свих грађана од којих зависи њхов живот на Косову, а не само на “протоколарна питања ‘колега-пријатеља’”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси