Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и ДНКиМ критикују наступ српских представника на прослави рођендана РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2015.

Извор: kossev.info

УНС и ДНКиМ критикују наступ српских представника на прослави рођендана РТК2

Други канал Радио телевизије Косова (РТК2) "не представља нити правно, нити функционално остварење уставног права и обавезе косовских институција према српском народу", а српски представници који су изјавили да је “РТК 2 у функцији заштите интереса српског народа на КиМ“, показали су да не поседују „ни елементарно знање о историјату настанка овог канала, нити су упознати са суштином проблема независних медија на Косову“, саопштено је данас из Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ).

Оба удружења су истовремено и честитала  Радио телевизији Косово рођендан другог канала (РТК2). Са друге стране, из Канцеларије за Косово и Метохију тврде да наводи саопштења нису тачни, али да се надају да се ради о случајној грешци која ће се, у складу са правилима новинарске професије и оним што је Ђурић тим поводом стварно изјавио - исправити, те да је важно да сервис Радиотелевизије Косова 2 (РТК2), канал на српском језику, буде у служби српског народа на Косову . 

"Српске представнике у косовским институцијама и високе представнике Владе Србије који су синоћ присуствовали прослави, желимо још једном да информишемо да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Косова, српској заједници гарантован 'један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територији Косова', те да РТК2 није оно што Србима Уставом припада. Желимо да верујемо да српски представници у косовским институцијама својим присуством на коктелу поводом годишњице РТК2 нису одустали од онога што српској медијској заједници припада," наводе из ова два новинарска удружења.

"Српски представници изјавили су синоћ да је 'РТК 2 у функцији заштите интереса српског народа на КиМ', чиме су показали да не поседују ни елементарно знање о историјату настанка овог канала, нити су упознати са суштином проблема независних медија на Косову који су 15 година били српском народу једина могућност добијања правих информација," додају УНС и ДНКиМ.

Они, такође, подсећају српске представнике на "тачку 9. закључака са првог заједничког састанка скупштина општина са српском већином, одржаног 18. марта 2015. године у Грачаници, у којем стоји да је ’неопходна истинска заштита српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање, унапређењем регулатива у тим областима’."

УНС и ДНКиМ сматрају и да независни канал на српском језику "мора да има властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници," те да и морају постојати законски механизми који ће "гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику" и истовремено нуде "стручну сарадњу и помоћ посланицима у креирању медијских прописа, у складу са европским стандардима и праксом функционисања јавних медијских сервиса на језицима невећинских заједница."

Јакшић: Наводи саопштења нису тачни; важно је да РТК2 буде у служби српског народа на Косову

Са друге стране, саветник за медије директора Канцеларије за КиМ, Иван Јакшић, којег смо затекли на поватку за Београд, а након јучерашње посете Марка Ђурића Косову и Метохији, у разговору за КоССев тврди да наводи тог саопштења нису тачни, али да се нада да се ради о случајној грешци. Он очекује да колеге и пријатељи из УНС-ДНКИМ то исправе, у складу са правилима новинарске професије и оним што је директор Ђурић тим поводом изјавио.

Јакшић је убеђен да је по среди ненамерна грешка колега, јер у том удружењу "добро знају мишљење Канцеларије о тренутном и жељеном статусу РТК2 и његовом значају за српски народ", али и због тога што представници Канцеларије и УНС-ДНКИМ "дужи период блиско сарађују у већини активности у борби за статус тог канала".

Он је подсетио на писање агенција које су извештавале са овог скупа и Ђурићеве изјаве, као што је агенција Бета:

"Директор Ђурић је рекао да је важно да сервис Радиотелевизије Косова 2 (РТК2), канал на српском језику, буде у служби српског народа на Косову и да говори о свим искушењима, патњама и невољама кроз које он пролази. Ђурић, који је вечерас у Приштини присуствовао обележавању друге годишњице рада РТК2, изјавио је за агенцију Бета и РТС да би, такође, било веома важнода ова медијска установа буде и у смислу регулативе у функцији српске заједнице на Косову, дакле да српски представници утичу на независност њеног рада и допринесу да она буде још квалитетнија у будућности. Он је казао да му је веома драго да вечерас види велики број Срба у главном граду покрајине, где већ дуже од петнаест година Срба овде скоро уопште нема."

Јакшић је додао да му је жао што и представници УНС-ДНКИМ нису били међу тим Србима и присуствовали том догађају, као и то што поједини њихови представници нису у стању да локалне личне анимозитете и интересе оставе по страни и да сви заједно све своје капацитете ставимо у функцију највиших интереса, а то је искључиво интерес српског народа на КиМ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси